Lyxig cheesecake med lakrits och hallon

Cheesecake med lakrits och hallon

Dags att förvandla cheesecaken till en riktig drömdessert! Denna lyxiga cheesecake med lakrits och hallon är full av smak och en solklar favorit på alla bjudningar.
10 juni, 2019

Med ett gelétäcke lyfter du en vanlig cheesecake till en riktig drömdessert.

8 bitar

Cheesecake:

50 g hasselnötter

100 g digestivekex

½ dl farinsocker

1 tsk lakritspulver

75 g smör

Fyllning:

4 gelatinblad

250 g frysta hallon, tinade

4 dl färskost

1 dl skyr

2 ½ dl florsocker

Gelé:

2 gelatinblad

1 ½ dl hallonpuré (av den som görs ovan till fyllningen)

½ dl socker

Topping:

Torkade ätbara blommor

Gör så här:

  1. Hacka nötter grovt och rosta dem i torr panna tills de börjar dofta.
  2. Mixa dem, digestive, socker och lakritspulver i en mixer.
  3. Smält smöret och blanda ner. Tryck ut massan i en tårtform på 20 cm i diameter, ställ i kylen.
  4. Lägg gelatinbladen i iskallt vatten i 10 minuter.
  5. Värm hallonen i en kastrull, mixa dem med stavmixer och tryck ut i en sil för att få bort kärnorna. Spara 1 ½ dl puré till gelén.
  6. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och smält i den varma hallonpurén. Rör om.
  7. Vispa färskosten med skyr och florsocker, tillsätt sedan hallonpurén med gelatinet.
  8. Fördela ovanpå kakbotten och låt stå i kyl minst 1 timme.
  9. Lägg gelatinbladen till gelén i iskallt vatten i 10 minuter.
  10. Värm upp 1 ½ dl av hallonpurén med sockret tills sockret smält.
  11. Ta upp gelatinet, krama ur det och låt smälta i den varma purén under omrörning.
  12. Häll det försiktigt på kakan. Vicka formen försiktigt så gelén rinner ut över hela kakan.
  13. Låt stå i kylen och stelna minst 20 minuter.
  14. Strö över ätbara torkade blommor och servera.
Cheesecake med lakrits och hallonpuré

Lyxig cheesecake med lakrits och hallon.

Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth