Lyxig blåbärscheesecake med lakrits
- AvRedaktionen
Sugen på en riktigt god cheesecake? Denna blåbärscheesecake med lakrits är den perfekta efterrätten, både till fest och vardagslyx.
12 bitar
Du behöver:
300 g digestivekex
150 g smör, smält
2 tsk lakritspulver
1/4 tsk salt
Blåbärsfyllning:
3 gelatinblad
125 g blåbär
2 dl socker
1 tsk citronsaft
250 g färskost
2 3/4 dl crème fraiche
1 vaniljstång, urskrapade frön
1 krm salt
Till servering:
150 g blåa bär
Gör så här:
- Krossa kexen fint. Rör ner smält smör, lakritspulver och salt.
- Klä en form, 23 x 23 cm, med bakplåtspapper och pressa ut kexblandningen där i. Ställ svalt.
- Lägg gelatinbladen i iskallt vatten i 10 min.
- Koka upp blåbär, ½ dl socker och citronsaft i 5 minuter.
- Mixa med stavmixer och pressa genom finmaskig sil.
- Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma blåbärsröran.
- Vispa färskost, crème fraiche, vaniljfrön, salt och resten av sockret till en slät kräm.
- Vänd ner blåbärsröran. Fördela sedan crèmen över kakan.
- Ställ kallt 6 timmar.
- Skär i bitar, dekorera med bär.
Av: Camilla Zarah Lawes Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: