Lyxig blåbärscheesecake med lakrits

blåbärscheesecake med lakrits

Sugen på en riktigt god cheesecake? Denna blåbärscheesecake med lakrits är den perfekta efterrätten, både till fest och vardagslyx.
05 november, 2019

12 bitar

Du behöver:

300 g digestivekex

150 g smör, smält

2 tsk lakritspulver

1/4 tsk salt

Blåbärsfyllning:

3 gelatinblad

125 g blåbär

2 dl socker

1 tsk citronsaft

250 g färskost

2 3/4 dl crème fraiche

1 vaniljstång, urskrapade frön

1 krm salt

Till servering:

150 g blåa bär

Gör så här:

  1. Krossa kexen fint. Rör ner smält smör, lakritspulver och salt.
  2. Klä en form, 23 x 23 cm, med bakplåtspapper och pressa ut kexblandningen där i. Ställ svalt.
  3. Lägg gelatinbladen i iskallt vatten i 10 min.
  4. Koka upp blåbär, ½ dl socker och citronsaft i 5 minuter.
  5. Mixa med stavmixer och pressa genom finmaskig sil.
  6. Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma blåbärsröran.
  7. Vispa färskost, crème fraiche, vaniljfrön, salt och resten av sockret till en slät kräm.
  8. Vänd ner blåbärsröran. Fördela sedan crèmen över kakan.
  9. Ställ kallt 6 timmar.
  10. Skär i bitar, dekorera med bär.
Recept på blåbärscheesecake med lakrits

Blåbärscheesecake med lakrits.

Av: Camilla Zarah Lawes Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Chokladmousse med syltade blåbär och vit choklad

10 enkla efterrätter med lakrits

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: