Lotta Lundgren: "Jag har mat från 90-talet i kylen"

Lotta Lundgren: "Jag har mat från 90-talet i kylen"

Programledaren och författaren Lotta Lundgren är bland annat känd från TV-program som "Historieätarna" och "Landet brunsås" samt för sin kokbok "Om jag var din hemmafru" (Norstedts). Nu är hon aktuell i årets julkalender "Tusen år till julafton" på SVT, som beskrivs som ett "Historieätarna" för barn. Här delar Lotta med sig av sina favoriter (och missar) i köket.
01 december, 2015
Lotta Lundgren i "Tusen år till julafton". Foto: Johan Paulin/SVT

Lotta Lundgren i ”Tusen år till julafton”. Foto: Johan Paulin/SVT

Vilket är ditt bästa matminne?


– Jag har ätit ett stort galärskepp i choklad en gång på Nobu i Milano. Eller, jag tror att jag har det, mitt minne är lite suddigt just här. Ingen nykter människa beställer in ett skepp i choklad. Ingen fullt frisk person äter upp hela båten själv. Men det gjorde jag. Personalen applåderade.

Vad är det äckligaste du någonsin har ätit?

– I brist på tid har jag varit tvungen att äta en del barnmat på burk under mina båda föräldraledigheter. Det sista i burken, det barnet inte orkade. Det fanns en sorts lite söt ”asiengryta” som jag bara provade en gång. Fruktansvärd. Potatisbas med banan, skinka och ananas. Nej, jag kan inte ens prata om det.

Vilken är din största matmiss?

– Jag misslyckas hela tiden, det ingår i paketet när man är så pigg på att prova nya idéer som jag är. Efter en period av framgångar får jag hybris och tror att jag kommer undan med vad som helst. Det gör jag naturligtvis inte.

Vad har du alltid i ditt kylskåp och skafferi?


– Vad har jag inte i mitt kylskåp? Det är inte ett kylskåp, det är en museal samling. Somliga objekt har anor från 90-talet. Jag vet inte ens vad det är. Bruna saker i burkar som etiketterna trillat av från. Jag vågar inte rensa av rädsla för att råka kasta något värdefullt. Jag vågar inte äta av rädsla för döden. Men för att besvara din egentliga fråga: ekologiska citroner, burktomat, lök, vitlök, smör, olivolja, ekologiska mandlar och spagetti. Alltid.

Vilken är din favoritkrydda?


– Vitlök. Svartpeppar. Citronzest. Kardemumma. Hunger.

Beskriv din matlagning!

– Orädd, okomplicerad och fantasifull. Jag är ganska lat men älskar att få höra att det var gott.

Vilket är ditt bästa knep i köket?

– Ta fram alla ingredienser och verktyg du behöver innan du sätter igång så går det snabbare och du slipper kladda ner handtagen till kylskåp och kökslådor. Lukta, titta och smaka på det du lagar! Mitt i ansiktet sitter en fantastisk uppsättning matlagningsverktyg, inte för att dekorera området mellan hårfästet och hakan, utan för att du ska använda dem.

Vilken är din favoritpryl i köket?

– Får jag säga tre? En stavmixer från Bamix. En japansk mortel i svart gjutjärn. Och min diskmaskin.

Har du någon favoritmatsprodukt?


– Jag är inte så mycket för produkter. Jag föredrar grejer som betar gräs, växer på trän och buskar eller kommer upp ur jorden. Utan hjälp av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Jag prenumererar till exempel på Årstiderna, ibland Ekolådan. Det är fantastiskt att få en låda ekologiska och biodynamiska grönsaker från små odlare som verkligen jobbar med smaken hos sina råvaror. Man vet inte hur en morot ska smaka förrän man har provat Årstidernas morötter från Billeslund. I går fick jag båda barnen att äta deras broccoli. Frivilligt.

Var handlar du din mat?


– Jag handlar så mycket och ofta jag hinner på Hötorgshallen. Och sedan kompletterar jag på Coop Gröndal för att behålla min verklighetsförankring.

Om du vore en maträtt vilken skulle det vara och varför?


– Jag skulle vilja vara min egen minimalistiska tomatsås med balsamvinäger och honung. Den kan man inte leva utan. Den gör succé var den än kommer och man tröttnar aldrig. Ett ideal att sträva efter kan man säga.

Läs även: Historieätarna får en tredje säsong!

Lotta Lundgren i "Tusen år till julafton". Foto: Johan Paulin/SVT

Lotta Lundgren i ”Tusen år till julafton”. Foto: Johan Paulin/SVT