Linus är vinnare av Hela Sverige Bakar 2015!

12 nov, 2015 
AvCassandra Lindblom
Linus kammade hem segern i Hela Sverige Bakar. I morgon släpps han nya bakbok "Baka med Linus" och här bjuder vi på en webbexklusiv intervju med vinnaren.
Annons
linus1

Namn: Linus Larsson
Ålder: 35
Bor: Söderhamn
Jobb: Plattsättare
Familj: Sambo, två barn och hunden Lennart

Hur gick det till när du sökte till Hela Sverige Bakar?

– Det hela började med påtryckningar från familjen. Vi satt där hemma framför tv:n och följde programmet förra säsongen när alla tyckte att jag borde söka. Det slutade med att jag lovade att söka om det blev en till säsong. På den vägen.

Hur kändes de när de ringde och sa att du gått vidare?

– Efter två castingar så hörde de av sig och ville prata via skype. Då förstod jag att det var något lurt på gång och att de kanske skulle ge mig ett positivt besked! Som jag anade så väntade ett filmteam bakom den andra skärmen som sa att jag var en av deltagarna i Hela Sverige Bakar. Det kändes helt galet

Annons

Vart kommer ditt bakintresse ifrån?

– Jag har väl egentligen alltid bakat då och då när det varit kalas och så.. Men det var efter att jag fick ett samtal från tidningen Hembakat som ville göra ett reportage om mig som jag verkligen fick en nytändning.

Vad bakar du helst?

– Jag bakar helst nya saker eftersom jag gillar att testa mig fram i köket men klassiska kanelbullar och kladdkakor är favoriter.

Gillar barnen att baka med dig?

– Moa som är 12 år har fått ett stort intresse. Men det är fortfarande mycket att barnen vill vara med i början för att sedan komma tillbaka lagom tills allt är klart och dags att äta, haha.

Hur var konkurrensen i tävlingen?

– Alla var superduktiga och väldigt nischade och bra på olika saker. Jag har mest bakat på känsla men de andra kändes väldigt pålästa.

Hur var det att baka på tid?

– Man testade såklart att baka på tid hemma men det var inte samma sak. Jag tog faktiskt med mig en klocka till inspelningen men det fick vi inte ha så det var bara att köra på. Tävlingsmänniska som jag är tyckte jag att det var riktigt kul!

Annons

Vad var roligast med att vara med i Hela Sverige Bakar?

– Det var nog att träffa alla andra deltagare. Det är människor man kanske aldrig skulle ha träffat annars. Vi hade skitkul om kvällarna och levde tillsammans 24/7.

Vad var svårast med att vara med i Hela Sverige Bakar?

– Pressen man satte på sig själv, helt klart. Man vill ju att allt ska vara perfekt! Jag var nervös hela dagarna men när man väl satte igång att baka släppte nervositeten.

Hur var stämningen bland er deltagare?

– Riktigt bra! Vi hade en öppen dialog hela tiden vilket var skönt. Var det någon som behövde hjälp så svarade vi andra alltid. Stämningen var väldigt kamratlig.

Vem kom du bäst överens med i gänget?

– Anna och jag bodde grannar och vi kom varandra väldigt nära.

Kommer du att hålla kontakten med dom andra deltagarna, i så fall vilka?

– Vi startade faktiskt en Facebook-grupp där vi fortfarande pratar med varandra i stort sett varje dag. Vi tipsar och hjälper varandra med recept och vardagliga grejer.

Annons

Hur kändes det att kamma hem segern i Hela Sverige Bakar?

– Det var lite smått overkligt och är det fortfarande. Jag visste självklart att jag hade en chans men vågade inte riktigt hoppas. Jag trodde verkligen att de skulle säga My eller Annas namn. När de sa mitt namn på slutet kändes det suveränt. Jag hade familjen och några jobbarkompisar på plats vilket kändes speciellt. På vägen hem i bilen drack jag skumpa och försökte förstå vad som precis hänt.

Du är även programmets första manliga vinnare. Hur känns det?

– Ingenting jag tänkt på faktiskt..

Hur var det att få göra en egen bakbok? 

– Recepten i boken blev en blandning av egna recept, favoriter och bakverk med starka minnen från barndomen. Farmors gamla recept osv. Tanken med boken är att alla ska kunna baka allt och inse att det är inte så svårt som det ser ut! När man ser vissa bakverk kan det ofta kännas svårt att få till själv men jag vill visa att alla kan, med hjälp av enkla tips och trix. Det ska vara roligt att baka!

Annons

Vilket är ditt bästa paradbak i boken?

– Det måste vara den randiga bakelsen som jag också gjorde i programmet. Croissanterna är också en favorit.

Hur gör man egentligen perfekta croissanter?

– Mät dina ingredienser och kavla in smöret med omsorg. Kyl även degen mellan gångerna och låt den vila.

Hur ser dina framtidsplaner ut nu?

– Jag har ingen aning om vad som väntar men jag vill såklart åka runt och visa upp boken och bjuda på mina bakverk. Det skulle vara oerhört skoj att ta fram recept till tidningar och liknande framöver.

Annons