Lättlagad sommarpasta med sparris och citron
07 jul, 2025
Sväng ihop en snabb, grön pasta med det bästa säsongen har att erbjuda – med sparris, ärtor och citron.
Annons
Lättlagad sommarpasta med sparris och citron
Säsongens pasta när den är som bäst: grön, snabb och god!
Annons
4 portioner
Tid: 25 minuter
Du behöver:
600 g spagetti
Salt
400 g grön sparris
2 vitlöksklyftor
200 g ärtor, färska eller frysta
3 msk olivolja, till stekning
3 msk citronsaft
Salt och peppar
Sallad:
2 gemsalladshuvuden
1 gurka
1 näve färsk dill
Salt och peppar
3 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
Till servering:
50 g riven parmesan
Gör så här:
- Sallad: Plocka salladen, skiva gurkan tunt och lägg upp på ett fat. Strö över dill, salta och peppra. Ringla över olja och vinäger innan servering.
- Pasta: Koka pastan i saltat vatten i cirka 10 minuter tills den är al dente. Låt rinna av, men spara pastavattnet.
- Skär av och släng de nedre, träiga ändarna på sparrisarna. Skiva sparrisen.
- Skala och finhacka vitlöken. Fräs sparris och vitlök i olja i en traktörpanna ca 1 minut.
- Häll ärtorna (tinade om de varit frysta) i pannan och fräs dem ganska kort. Tillsätt den kokta pastan, 2–3 dl av kokvattnet och lite mer olja. Låt allt sjuda tillsammans i 1–2 minuter. Smaka av med citronsaft, salt, peppar och eventuellt mer olja.
- Servera pastan i djupa tallrikar. Toppa med färskriven parmesan och servera direkt med salladen.
Foto: Columbus Leth
Annons