Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Lasagne med krispigt parmesan- och pankotäcke

08 okt, 2024
AvGitte Heidi Rasmussen
Recept på lasagne med krispigt parmesan- och pankotäcke
Alla vet att det är översta lagret på lasagnen som är godast så varför inte ge det lite extra kärlek? Satsa på ett extra krispigt parmesan- och pankotäcke!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Lasagne med parmesan- och pankotäcke

Vällagad lasagne med extra krisp på toppen av parmesan och panko.

Gör lasagnen extra god med parmesan- och pankotäcke
Betina Hastoft

4 portioner

Tid: 1 timme och 30 minuter

Du behöver:

475 g färska lasagneplattor
4 msk riven parmesan
2 msk panko

Köttfärssås:

1 lök
2 morötter
2 stjälkar selleri
Olivolja, till stekning
100 g tärnad pancetta eller bacon
800 g nötfärs
2 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
2 dl mjölk
2 dl vitt vin
1 dl vatten
1 burk krossade tomater
680 g passata
1 krm muskot
Salt och peppar

Annons

Bechamelsås:

2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl standardmjölk
125 g riven mozzarella
1 tsk socker

Gör så här:

  1. Köttfärssås: Finhacka lök och tärna morötter och selleri. Mjukstek allt i olja i en stor stekpanna på medelvärme. Skruva upp värmen och stek pancettan i några minuter. Bryn köttfärsen i blandningen. Rör ner oregano och basilika. Häll över mjölken och koka rätten tills all vätska har avdunstat. Häll ner vitt vin, vatten, krossade tomater och passata i grytan och låt såsen puttra i minst 20 minuter, men gärna några timmar. Krydda med riven muskotnöt, salt och peppar.
  2. Bechamelsås: Smält smör i en kastrull. Strö över mjöl, vispa ihop. Vispa i mjölk, lite i taget. När såsen har tjocknat smälter du ner osten och smakar av med salt, peppar och socker.
  3. Sätt på ugnen på 180°. Pensla en stor ugnsfast form med olja, och bygg lasagnen genom att varva köttfärssås, pasta och bechamelsås. Avsluta med bechamelsås och strö en blandning av riven parmesan och panko på toppen och grädda lasagnen i ugnen i 35–40 minuter.

Foto: Betina Hastoft

Annons