Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Lasagne med pancetta och köttfärs

15 maj, 2015 
AvRedaktionen
Pancetta är italienskt sidfläsk som är rimmat och pepparkryddat, men inte rökt. Får du inte tag på det kan du använda vanligt rökt sidfläsk i stället.
Annons
Lasagne med pancetta och köttfärs.
Lasagne med pancetta och köttfärs.

4 personer

Tid: 1–2 timmar (det senare om du gör plattorna själv)

Du behöver:

ca 700 g färsk fullkornspasta

1 gul lök

1 stor morot

2 blekselleristjälkar

olja (till stekning)

150 g pancetta

500 g blandfärs

2 vitlöksklyftor (hackade)

2 msk tomatpuré

2 burkar krossade tomater (à 400 g)

salt och nymalen svartpeppar

1/2 –1 dl riven parmesan

Bechamelsås:

3 msk smör

1/2 dl vetemjöl

4 dl mjölk (varm)

salt och nymalen vit- eller svartpeppar

Gör så här:

Finhacka lök, morot och selleri i små tärningar.

Häll lite olja i en rymlig kastrull, fräs hacket utan att det får färg. Tillsätt pancettan, skuren i mindre bitar, och fräs i några minuter. Smula ner färsen och bryn alltsammans i några minuter, blanda sen ner hackad vitlök, tomatpuré och de krossade tomaterna. Salta och peppra och låt koka i 30 minuter. Rör då och då. Smaka av.

Annons

Gör bechamelsåsen medan köttsåsen puttrar: Smält smöret i en kastrull, pudra över mjölet och rör. Vispa ner den varma mjölken och låt såsen småkoka under omrörning i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan.

Sätt ugnen på 180°. Kavla ut fullkornspasta-degen och skär till plattor i en storlek som passar formen.

Häll lite köttsås i botten på en ugnsfast form (det gör att plattorna inte fastnar i botten). Täck med ett lager pastaplattor och häll på lite vit sås, och lite av köttsåsen. Fortsätt att varva pasta, bechamelsås och köttfärssås. Avsluta med ett lager lasagneplattor och bred ut bechamelsås ovanpå. Strö över parmesanen.

Sätt in lasagnen i ugnen i cirka 25–30 minuter. Låt svalna något innan servering.

Annons