Lammytterfilé med rostad vitlökssky

Lammytterfilé med rostad vitlökssky.

Lammytterfilé med auberginepuré, stekta tomater och rostad vitlökssky. Du kan förbereda purén och skyn och steka köttet och tomaterna i sista stund.
13 februari, 2014

2 personer

Tid: 45 minuter

Du behöver:

3 rosmarinkvistar

flingsalt och nymald svartpeppar

400 g lammytterfilé

smör till stekning

100 g körsbärstomater

Auberginepuré:

3 msk olivolja

1 aubergine, ca 400 g

3 vitlöksklyftor

2–3 tsk balsamvinäger

en nypa socker

flingsalt och nymald svartpeppar

Rostad vitlökssky:

2 klyftor vitlök

2 msk olivolja

1 rosmarinkvist

1 dl rött vin

2 dl stark kalvbuljong

1 nypa socker

flingsalt och nymald svartpeppar

1 tsk kallt smör

ev lite maizena- eller potatismjölsredning

Gör så här:

Börja med auberginepurén: Sätt ugnen på 200°. Dela auberginen på längden. Häll en skvätt olivolja i en ugnsfast form och lägg i auberginen med skinnsidan ner. Pensla med olja på snittsidorna och salta lätt. Skala och lägg vitlöksklyftorna bredvid. Baka i ugnen ca 35–45 minuter tills auberginen är mjuk. Se till att inte vitlöken blir bränd, den ska bara bli gyllene.

Ta ut formen och låt auberginen svalna något. Gröp ur köttet med en sked och lägg i en mixer tillsammans med vitlöksklyftorna och oljan från formen. Mixa till en puré (ej för finmixad) och smaka av med balsamvinäger, socker, salt och peppar. Rostad vitlökssky: Skala och krossa vitlöksklyftorna lätt med sidan av en kniv. Hetta upp oljan i en kastrull och lägg i vitlöken och rosmarinkvisten. Låt det få färg men se upp så det inte blir bränt – det tar endast några sekunder.

Ställ kastrullen åt sidan en stund och låt vitlöken dra i oljan. Häll i vinet och låt det koka ner till hälften utan lock. Tillsätt buljongen och låt det koka ner ytterligare lite grann. Smaka av med socker, salt och peppar. När du serverar hettar du upp skyn och blankar av med en smörklick. Red skyn med maizenaredning eller potatismjöl om du vill. Lammytterfilé: Repa bladen från rosmarinen och hacka tillsammans med en tesked flingsalt. Klappa in det runt köttet och peppra väl.

Hetta upp lite smör i en panna och vänta tills det tystnat. Bryn köttet runtom cirka 5 minuter på var sida. Bryn samtidigt tomaterna i samma panna. Ställ pannan åt sidan och vänta 10 minuter. Värm under tiden purén och skyn. Skär upp köttet och servera på vackra tallrikar med en klick auberginepuré och stekta tomater.

Lammytterfilé med rostad vitlökssky.

Lammytterfilé med rostad vitlökssky.

Av: Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom
Assistent: Kerstin Danielsson