Lammkotletter med kirskålspesto, sparris och tomater

Lammkotletter med kirskålspesto, sparris och tomater.

Kirskål är ett envist ogräs, men gott i en härlig pesto som blir lite karamelliserad i pannan. Servera som tillbehör till lammkotletter, sparris och tomater.
28 april, 2017

4 personer

Tid: 45 minuter

Du behöver:

150 g späd kirskål (hackad)

10 stjälkar löktrav (hackade)

50 g macadamianötter (hackade)

40 g parmesan (riven)

13 msk olivolja

1 lime (rivet skal och saft)

salt och svartpeppar från kvarn

1 1/2 kg grön sparris

12 lammkotletter

6 cl pastis (till exempel Ricard)

250 g små tomater

100 g vilda örter (t ex ängssyra, kirskål, vattenkrasse)

Gör så här:

Skölj kirskål och löktrav och skaka torrt, plocka av bladen. Ställ hälften åt sidan övertäckt.

Mixa nötter, kirskål och löktrav med parmesan, 8 matskedar olja, rivet limeskal, 1 msk limesaft, salt och peppar till en pesto.

Skölj sparrisen och skär av ändarna, putsa dem eventuellt längst ner. Hetta upp 3 msk olja i en stekpanna och stek sparrisen runt om i 8–10 minuter. Häll i peston, blanda om och håll varmt.

Hetta upp resten av oljan i en annan stekpanna, salta och peppra kotletterna och stek dem i cirka 3 minuter på varje sida. Häll över pastisen, ta upp kotletterna och håll dem varma.

Skölj tomaterna och fräs dem i stekskyn i 2–3 minuter. Skölj örterna och skaka dem torra, plocka av bladen. Servera kotletterna med sparris, tomater och resten av örterna.

Lammkotletter med kirskålspesto, sparris och tomater.

Lammkotletter med kirskålspesto, sparris och tomater.

Recept och foto: Anke Schütz

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: