Lammburgare i surdegsbröd med halloumi och myntaraita

Lammburgare i surdegsbröd med halloumi och myntaraita.

Underbart god hamburgare på lammfärs! Passa på att dubbla eller trippla receptet. Dressingarna håller sig ett par dagar i kylskåp och burgarna går utmärkt att frysa in.
09 mars, 2014

1 person

Tid: ca 30 minuter

Du behöver:

100 g lammfärs

1/2 ägg

salt och nymalen svartpeppar

2 skivor halloumi

ca 10 cm surdegsbaguette

1 inlagd grillad paprika

Myntaraita:

1/2 dl mezeyoghurt

1/2 dl riven och avrunnen gurka

1/2 vitlöksklyfta (riven)

1/2 msk färsk mynta (finhackad, eller 1 tsk torkad)

salt och peppar

Jalapeño relish:

1/4 burk (ca 50 g) inlagd jalapeño

1/2 vitlöksklyfta

2 msk tomatpuré

1 msk socker

salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

Börja med jalapeño relish. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt puttra på svag värme cirka 5 minuter. Mosa med en gaffel så att jalapeñon går sönder, eller mixa med en mixerstav. Ställ åt sidan och låt svalna. Blanda ingredienserna till myntaraitan. Blanda lammfärsen med ägg, salt och nymalen svartpeppar och forma till en burgare. Grilla några minuter på varje sida i en het stekpanna och samtidigt som du grillar hallou miosten. Torka ur pannan och rosta sedan brödet lätt. Lägg brödet i botten, sedan en bit halloumi och hamburgaren. Toppa med myntaraita och jalapeño relish.

Lammburgare i surdegsbröd med halloumi och myntaraita.

Lammburgare i surdegsbröd med halloumi och myntaraita.

Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner