Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Bjud på lakritsblondie med hallonmousse

17 okt, 2021 
AvRedaktionen ELLE
Bjud på lakritsblondie med hallonmousse
Att lakrits och hallon är som gjorda för varandra vet vi redan. Testa denna magiska kombo som en tårta så får du en lyxig lakritsblondie med vackert rosa hallonmousse.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innanBrand logo
Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innan

Lakritsblondie med hallonmousse

Blondie är en brownie, fast gjord på vit choklad. Gör både blondien och hallonmoussen några dagar i förväg och förvara dem i frysen.

Så gör du en lakritsblondie med hallonmousse

8 portioner

Du behöver:

150 g vit choklad
150 g smör
150 g (ca 1 ¾ dl) socker
3 ägg 100 g (ca 2 dl) mandelmjöl
1 msk lakritspulver
¼ tsk salt

Hallonmousse:

3 gelatinblad
150 g hallon
60 g (ca ¾ dl) socker
¼ vaniljstång
1 msk limejuice
1 dl vispgrädde
75 g skyr eller grekisk yoghurt

Till servering:

50 g färska hallon
50 g hallongodismandlar
1 tsk frystorkade hallon
1 tsk ätbart guldglitter

Gör så här:

  1. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform på 18 cm i diameter. Hacka chokladen, skär smöret i tärningar och smält tillsammans i en kastrull över vattenbad. Ta från värmen, och rör ihop den till en slät massa, låt svalna i 5 minuter. Sätt ugnen på 175°. Vispa socker och ägg fluffigt i en skål med en elvisp. Vänd ner chokladblandningen med en degskrapa i äggvispet, vänd sedan ner mandelmjöl, lakritspulver och salt. Rör om och fördela smeten i formen. Grädda lakritsblondien i ugnen i 30–35 minuter. Låt svalna och ställ in i kylen till nästa dag.
  2. Hallonmousse: Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 10 minuter. Sjud hallon, socker och snittad vaniljstång i en kastrull i 5 minuter, rör sedan ner limejuice. Sila bort hallonkärnorna. Krama ur gelatinbladen och rör ner i den varma hallonpurén tills de smält. Låt svalna något.
  3. Vispa grädden fluffig och vänd ner skyr. Vänd ner lite av gräddblandningen i hallonpurén och blanda om, vänd sedan ner resten. Häll hallonmoussen i en silikonform med fint mönster (eller i springformen du gjorde blondien i, klädd med plastfolie) och knacka den lätt mot bordet för att få bort luftbubblor. Ställ in i frysen i minst 4 timmar, gärna över natten.
  4. Ta ut kakan från kylen, lägg på fat. Ta ut den frysta hallonmoussen, ta den ur formen och lägg på kakan. Ställ in kakan i kylen i 1 timme så moussen tinar något. Garnera sedan med färska hallon, hallongodismandlar, frystorkade hallon och ätbart guldglitter.

Recept: Camille Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons