Salmalax med potatissallad och myntasås
- AvRedaktionen
Lågtempererad lax blir så mycket krämigare, mjällare och saftigare än du någonsin kan ana. Ta dig tiden och tillaga långsamt. Använd en digital kökstermometer för perfekt resultat.
4 personer
Tid: 40 minuter
Salmalax:
600 g salmalax
2 msk olivolja
salt och peppar
Potatissallad:
900 g små potatisar
1 knippe rädisor med blast
100 g smör
salt och peppar
Gör så här:
- Gnid in laxen i olja, salta och peppra. Baka i ugn i på 130° i 30 minuter eller tills innertemperaturen är 48°.
- Koka potatisarna så att det återstår fem minuter av koktiden. Häll av och låt ånga av.
- Putsa och dela rädisorna, skölj och torka blasten.
- Koka upp saltat vatten och koka rädisorna hastigt – tre minuter räcker.
- Bryn smöret på låg värme i en panna, tills det är ljusbrunt och dofta nötigt.
- Häll i potatis, rädisor och blast i pannan och smaka av med salt och peppar.
- Stek på medelhög värme i fem minuter under omrörning. Servera genast till laxen.
Myntasås
Frisk och pigg sås som också passar till lammstek.
Tid: 10 minuter + 30 i kyl
Du behöver:
2 msk färsk mynta
1 msk pressad citron
1 tsk citronzest
½ vitlöksklyfta (riven)
1 1/2 dl crème fraiche
salt och peppar
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser och mixa med en mixerstav tills såsen blivit vackert grön.
- Smaka av med salt och peppar.
- Låt stå i kyl i minst en halvtimme innan servering för att låta smakerna mogna.
Av: Lotten Sundgren
Foto: Lina Östling