Lägg söta jordgubbar i salladen

Recept jordgubbar sallad

Jordgubbar förknippas mest med desserter. Men de är också underbara i sallader och tillbehör med sin somriga smak. Testa våra favoritrecept!
13 juli, 2020

Vit sparris med dragon och jordgubbar

Recept sparrissallad jordgubbar

Sparrissallad med jordgubbar och krämiga ägg.

Matig sallad med läckra smaker.

4 personer

1 kg vit sparris

2 msk rapsolja med neutral smak

Salt och svartpeppar

3 ägg

250 g jordgubbar

Dressing:

200 g crème fraiche

2 msk äppelcidervinäger

3 msk honung

Salt och svartpeppar

1 handfull färsk dragon

Garnering:

5 stjälkar krasse

Gör så här:

  1. Skala sparrisarna. Lägg dem gärna på skärbrädan och skala från huvudet och ner så undviker du att knäcka dem. Skär bort och kasta ändarna.
  2. Dela sparrisarna i 5 cm långa bitar.
  3. Värm oljan i en grillpanna och stek sparrisarna ordentligt runt om.
  4. Ta från värmen och krydda med salt och peppar. Koka äggen i 6 minuter, skala och halvera.
  5. Halvera jordgubbarna.
  6. Blanda crème fraiche, vinäger, honung, salt och peppar. Hacka dragonen fint och vänd ner i dressingen.
  7. Fördela sparris, jordgubbar och ägghalvor på ett fat.
  8. Klicka ut små toppar med dressing, garnera med krasse och servera.

Sallad med färska och torkade jordgubbar

Recept jordgubbssallad

Smakrik jordgubbssallad.

Vackert och gott till grillat.

4 portioner

4 huvuden hjärtsallad

250 g jordgubbar

300 g ärter, tinade eller färska från skidor

2 msk olivolja

2 msk frystorkade jordgubbar

Färskostsröra:

200 g färskost med pepparrotssmak

100 grekisk yoghurt

Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Plocka bort de yttersta bladen från salladen. Skär av bottnarna och dela i kvartar.
  2. Skär jordgubbarna i kvartar.
  3. Sprita ärterna.
  4. Fördela sallad, ärter och jordgubbar på ett fat.
  5. Droppa olivolja och strö frystorkade jordgubbar över.
  6. Blanda färskost och yoghurt.
  7. Smaka av med salt och peppar och servera till salladen.

Bulgursallad med vanilj och jordgubbar

Recept bulgursallad

Bulgursallad med jordgubbar och vaniljolja.

Rustik sallad med oväntade smaker.

4 portioner

4 dl fullkornsbulgur

1 litet knippe färsk mynta

250 g jordgubbar

200 g edamamebönor utan skal, från frysen

2 fänkålsstånd

2 msk olja till stekning

Vaniljolja:

1 dl kallpressad rapsolja

1 vaniljstång

4 msk vit balsamicovinäger

Salt och svartpeppar

Garnering:

1 knippe färsk timjan

Gör så här:

  1. Koka bulgur i lättsaltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Låt kallna.
  2. Hacka mynta fint och vänd ner i bulguren.
  3. Blanda 1 dl rapsolja med kornen från vaniljstången.
  4. Blanda ner balsamico och smaka av med salt och peppar.
  5. Skiva jordgubbarna.
  6. Tina sojabönorna.
  7. Skiva fänkålen.
  8. Värm olja i en grillpanna och stek fänkålen på alla sidor.
  9. Lägg upp bulgur på ett stort fat, fördela fänkål, sojabönor och jordgubbar över.
  10. Slå dressingen över, garnera med timjan och servera.

 

Av: Camilla Zarah Lawes

Foto: Betina Hastoft

 

LÄS MER:

Tre favoritrecept med jordgubbar

10 enkla desserter med jordgubbar

15 härliga sallader vi njuter av i sommar

 

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: