Läcker tomatpaj med getost

Läcker tomatpaj med getost.

Den här goda pajen passar perfekt till kräftskivan. Ugnsbaka tomaterna innan de får samsas med getosten i pajen. De blir mycket sötare och godare då!
05 augusti, 2016

10–12 bitar

Tid: 1 timme och 30 minuter

Pajdeg:

100 g smör, kallt och skuret i tärningar

1 dl grahamsmjöl

2 dl vetemjöl

1 krm salt

1–2 msk kallt vatten

Fyllning:

200 g getost

25–30 cocktailtomater

Äggstanning:

3 ägg

1 dl matlagningsgrädde

2 dl mjölk

1 dl lagrad ost

salt

nymalen svartpeppar

Till servering:

några kvistar färsk oregano

pumpakärnor, rostade

Gör så här:

Sätt ugnen på 150°. Halvera tomaterna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper med snittytan uppåt. Baka tomaterna i mitten av ugnen cirka 1 timme, eller tills tomatsaften torkat in och tomaterna krympt. Blanda samman smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt vattnet, lite i taget och arbeta samman tills du ser att pajdegen går ihop. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, cirka 23 cm i diameter. Nagga pajskalet och låt vila i kyl 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Täck pajdegen med folie och fyll med ris eller baktyngder. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10–15 minuter. Ta ut pajskalet och smula över getosten. Lägg i tomaterna och häll sedan över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter eller tills stanningen stelnat och pajen blivit gyllene.

Läcker tomatpaj med getost.

Läcker tomatpaj med getost.

Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: