Kycklingpaj med smördeg och champinjoner

Kycklingpaj med smördeg och champinjoner.

Kycklingpaj med frasigt täcke av smördeg och krämig fyllning med kyckling och champinjoner. Comfort food när det är som allra bäst!
10 mars, 2018

6 personer

Du behöver:

2 rullar smördeg

1 ägg, till pensling

Kycklingfyllning:

300 g kycklingfiléer

olja, till stekning

2 purjolökar

1 lök

300 g champinjoner

3 kvistar timjan

50 g smör, till stekning

2 msk vetemjöl

4 dl färdig hönsbuljong

salt

färskmald svartpeppar

Gör så här:

Skär kycklingen i tunna strimlor och stek i olja i 1–2 minuter tills den fått färg. Ta av pannan från värmen. Skala, skölj och skär purjolöken i tunna strimlor. Skala löken, skär i tunna strimlor. Putsa champinjonerna, skär i skivor. Stek purjolök, lök och champinjoner och riven timjan i smör i stekpanna tills grönsakerna är mjuka. Strö över mjöl och låt steka med medan du vänder runt allt så alla ingredienser blir täckta av mjöl. Tillsätt varm buljong i omgångar och låt det koka in emellan. Låt puttra i 5 minuter tills såsen sätter sig. Vänd ner de stekta kycklingstrimlorna. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer timjan.

Klä insidan av en ugnsfast form med smördeg. Häll i kycklingfyllningen. Lägg ett lager smördeg ovanpå fyllningen och tryck fast degen runt formen. Pensla med uppvispat ägg och snitta 1–2 snitt i locket så att ångan kan komma ut. Grädda på 180° i cirka 30 minuter tills smördegen är frasig, puffig och gyllene. Servera med grönsallad.

Kycklingpaj med smördeg och champinjoner.

Kycklingpaj med smördeg och champinjoner.

Av: Timm Vladimir
Foto: Columbus Leth