Kyckling tikka masala

Kyckling tikka masala.

Smakrik kyckling tikka masala. Servera gärna med naanbröd och indiskt basmatiris som kokats med kryddnejlikor och lite kardemumma för arom.
02 mars, 2017

Tid: 1 timme 15 minuter + marinering

4 personer

Marinering:

1 msk paprikapulver

4 vitlöksklyftor (finhackade)

1 tsk muskot

1 tsk torkad ingefära

1 tsk chilipeppar

1 tsk salt

1 tsk mald kanel

1 tsk torkad koriander

1 tsk mald kummin

1 tsk mald kryddnejlika

1 krm bockhornsklöver (finns att köpa i asiatiska butiker)

1 msk citronjuice

3 dl naturell yoghurt

3 msk majsolja

4 kycklingfiléer

2 gröna paprikor

2 gula lökar

3 tomater

olivolja

Sås:

2 msk smör

4 msk majsolja

1 tsk torkad ingefära

1 tsk torkad chili

1 tsk mald kryddnejlika

1 krm mald kardemumma

1 burk passerade tomater

3 msk tomatpuré

1 1/2 dl grädde

1 nypa salt

Gör så här:

Häll alla kryddor i en bunke och blanda sen ner olja, citronjuice och yoghurt. Skär kycklingen i 3 bitar och lägg ner i kryddblandningen, blanda så allt täcker kycklingen. Låt stå och marinera – gärna ett helt dygn för bästa smak. Sätt ugnen på 200°. Skär grönsakerna i klyftor och lägg dem tillsammans med kycklingbitarna i en rymlig ugnsfast form. Ringla över lite olivolja. Tillaga i ugnen i cirka 30 minuter. Såsen går bra att göra i förväg, låt den stå och småkoka i 1 timme och värm upp före servering: Lägg smör och olja i en kastrull, häll ner de torkade kryddorna och fräs utan att de tar färg. Tillsätt tomatpuré och passerade tomater. Häll ner grädde och salt och låt puttra på låg värme. Rör om då och då.

Kyckling tikka masala.

Kyckling tikka masala.

Recept: Linda Lundgren
Foto: Fabian Björnstjerna