Kyckling med hasselbackspotatis

En riktig varmrätt med wow-faktor! Bjud på denna fantastiska kyckling med massor av härliga vårsmaker. Det bästa? Den fungerar lika bra till vardag som till fest.
25 mars, 2020

4 portioner

Du behöver:

1 hel kyckling, ca 1 400 g

800 g färskpotatis

3 kvistar rosmarin

1 dl dijonsenap

½ dl flytande honung

1 dl olivolja

Salt och nymalen svartpeppar

3 dl kycklingbuljong

2 dl vitt vin

Blomkålssallad:

1 liten blomkål

50 g babyspenat

1 handfull slätbladig persilja

1 knippe salladslök

125 g sockerärter

200 g jordgubbar

50 g rostade mandlar

Senapsdressing:

3 msk olivolja

½ citron, skal och saft

1 tsk flytande honung

1 tsk dijonsenap

Salt och nymalen svartpeppar

Skysås:

Steksaften från ugnsfatet

2 ½ dl vispgrädde

1 msk citronsaft

Salt och nymalen svartpeppar

Gör såhär:

1. Värm ugnen till 200°.

2. Lägg kycklingen i ett stort ugnsfast fat.

3. Skrubba potatisarna och skär tunna skåror nästan genom hela potatisarna. Fördela i fatet runt kycklingen.

4. Repa rosmarin och finhacka.

5. Rör ihop dijonsenap, honung, olja, rosmarin, salt och peppar. Pensla kycklingen och potatisen med det.

6. Häll kycklingbuljong och vitt vin i ugnsfatet och ställ in i ugnen i 75 minuter eller tills kycklingen är helt genomstekt och potatisarna gyllene och mjuka. Ös gärna med steksky efter halva stektiden.

7. Finhacka alla grönsaker och lägg i en skål.

8. Rensa jordgubbarna, skär i skivor.

9. Grovhacka mandlarna. Vänd ner i salladen.

10. Rör ihop ingredienserna till dressingen, vänd ner den i salladen.

11. Sila stekskyn från ugnsfatet i en liten kastrull.

12. Tillsätt grädde och koka i 5 minuter under regelbunden omrörning.

13. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

14. Servera gärna kycklingen och potatisen direkt på ugnsfatet med blomkålssallad och skysås.

Kyckling med hasselbackspotatis

Kyckling med hasselbackspotatis.

Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Magisk kyckling med vårsmaker

Marockansk kyckling med rotfrukter

Frasig kyckling i citronsås