Parfait med choklad, mango och nötter

Parfait med choklad, mango och nötter.

Mumsig parfait i tre lager med goda smaker: mango, choklad och mandel. Toppa med karamelliserad mandel innan servering. Glasshimlen är nära!
01 juli, 2015

10 bitar

45 minuter + tid i frys

Ingredienser:

3 dl standardmjölk

2 dl grädde

6 äggulor

150 g socker

40 g mandlar

1/4 tsk kanel

1/2 msk vatten

2 mogna mango

100 g mörk choklad

Gör så här:

Blanda mjölk och grädde i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt svalna. Vispa äggulorna med 100 g socker till en luftig konsistens. Rör ner i mjölk- och gräddblandningen och låt sjuda tills det tjocknar, cirka 85°. Låt svalna. Dela upp i tre delar. Hacka mandeln. Låt 50 g socker, kanel och vatten smälta i en stekpanna, rör ner mandlarna. Låt svalna på bakplåtspapper. Grovhacka och spara lite till dekoration. Blanda ner mandelbitarna i 1/3 av mjölk- och äggmassan. Fyll en form (ca 20 cm lång) med bakplåtspapper. Häll i mandelkrämen och låt frysa i 1 1/2 timme. Skala mangon, skär i bitar, purera i mixer. Blanda mangon med 1/3 av krämen. Fyll mangokrämen som ett andra skikt i formen. Låt frysa ytterligare 2 timmar. Smält chokladen över ett vattenbad. Tillsätt chokladen till resterande 1/3 mjölk- och äggkräm. Häll i formen. Låt stå i frysen över natten. Låt formen stå i kylskåp ca 20 minuter innan servering. Vänd ur parfaiten ur formen. Strö över resterna av den karamelliserade mandeln.

Krispig parfait med choklad, mango och nötter.

Krispig parfait med choklad, mango och nötter.

Av: Anna Jonassen
Recept: Helena Brunkman
Foto: Peter Phillips