Krämig lasagne med köttfärs och squash

Krämig lasagne med köttfärs och squash.

Byt ut pastaplattorna i din lasagne mot mer hälsosam squash. Gott, krämigt och härligt! Toppa med färskriven parmesan och basilika.
19 februari, 2018

4 personer

Köttfärssås:

3 vitlöksklyftor

olivolja, till stekning

800 g nötfärs

800 g krossade tomater

1 kruka färsk basilika

2 tsk socker

salt och färskmalen svartpeppar

Lasagneplattor:

3 mellanstora squash

2 msk salt

olivolja, till stekning

Ostsås:

150 g ricotta

150 g riven mozzarella

50 g färskriven parmesan

1 ägg

Tillbehör:

färskriven parmesan

basilika

Gör så här:

Skala och hacka vitlöksklyftorna fint. Stek i olivolja utan att den får färg. Tillsätt färs och stek i 5–6 minuter tills det är genomstekt. Häll i krossade tomater, plocka och hacka basilikabladen och vänd ner dem i köttfärssåsen, låt koka i 20 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar.

Fortsätt med lasagneplattor. Skölj squashen och skär av ändarna. Skär i mycket tunna skivor på längden, med osthyvel eller mandolin. Strö över salt och låt ligga så lite vatten dras ur. Skölj av saltet och klappa torra. Stek i olivolja i 1–2 minuter på varje sida.

Rör ihop ricotta, riven mozzarella, parmesan och ägg i en skål. Sätt ugnen på 225°. Smörj en ugnsfast form. Lägg ett lager squashplattor i botten, lägg på ett lager köttfärssås och sedan ett lager ostsås. Fortsätt så tills formen är fylld, avsluta med ett ostlager på toppen. Täck med aluminiumfolie och grädda i ugnen cirka 35 minuter. Ta bort folien och grädda i 15 minuter till, tills ostsåsen blir gyllene. Toppa med färskriven parmesan och basilika. Servera.

Krämig lasagne med köttfärs och squash.

Krämig lasagne med köttfärs och squash.

Av: Mai Knauer
Foto: Columbus Leth