Krämig äggcocotte med svamp och cheddar

Recept på krämig äggcocotte med svamp och cheddar

Ägg är ett tveklöst måste på brunchen. Denna äggcocotte är en lyxig variant med scharlottenlök och cheddarost.
17 oktober, 2019

6 portioner

Du behöver:

1 1/2 schalottenlök

5 stora svampar, t ex karljohan

eller portabello

2 färska rosmarinkvistar

3 msk smör + till pensling

100 g babyspenat

6 msk vispgrädde

60 g cheddarost

1 krm riven muskotnöt

12 ägg

Salt och nymald svartpeppar

Till servering:

2 salladslökar

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och fräs mjuk i smör utan att den tar färg.
  2. Ta upp ur pannan. Sätt ugnen på 190°.
  3. Rensa svampen, skär i grova bitar och fräs i smör i pannan tills den får lite färg.
  4. Plocka rosmarinbladen och hacka dem. Vänd ner rosmarin och smör med svampen i pannan.
  5. Stek någon minut till. Ta upp och lägg åt sidan.
  6. Fräs sedan spenaten någon minut så att den precis blir mjuk.
  7. Smörj formarna och fördela lök, svampfräs och spenat i dem. Slå på grädden.
  8. Riv osten och fördela hälften av den över. Riv försiktigt över muskotnöt.
  9. Knäck i 2 ägg i vardera portionsform, salta och peppra. Strö resten av osten ovanpå.
  10. Ställ cocotterna i en liten långpanna eller annan form med höga kanter.
  11. Fyll på med vatten så att det når upp halvvägs på cocotteformarna.
  12. Ställ in alltsammans i ugnen och baka cocotterna 10–15 minuter eller tills äggvitorna precis stannat.
  13. Ta ut och låt vila 2–3 minuter.
  14. Garnera med lite hackad salladslök.
Recept på krämig äggcocotte med svamp och cheddar

Krämig äggcocotte med svamp och cheddar.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen, Timm Vladimir

Foto: Betina Hastoft, Line Falck

LÄS MER: 7 oväntade hälsofördelar med att äta ägg varje dag

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: