Köttbullar i kokosmjölk med blomkålsris

Köttbullar i kokosmjölk med blomkålsris

Saftiga köttbullar med krämig kokosmjölk och knaprigt blomkålsris. Toppa med äppeltärningar, kokosflagor och nymalen svartpeppar.
19 februari, 2018

4 personer

Köttbullar:

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

500 g blandfärs

1 ägg

½ dl mjölk

½ dl havregryn

salt och färskmalen svartpeppar

Currysås:

1 gul lök

20 g smör, till stekning

2 msk curry

400 g kokosmjölk

salt och färskmalen svartpeppar

Blomkålsris:

300 g blomkål

Till servering:

1 äpple

50 g kokosflagor

Gör så här:

Skala och hacka lök och vitlök. Rör ihop blandfärs med löken och vitlök, ägg, mjölk, havregryn, salt och peppar. Provstek en liten bit för att kolla kryddningen. När du är nöjd, forma köttbullar. Koka upp en gryta med saltat vatten och koka köttbullarna i 5 minuter. Ta upp med hålslev. Spara kokvattnet, håll varmt under lock.

Fortsätt med såsen. Skala och hacka löken fint, stek i smör tills den är genomskinlig. Tillsätt curry och låt fräsa med. Häll över kokosmjölk och låt koka i 2–3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg ner köttbullarna och låt småputtra tills allt är varmt.

Rensa blomkålen och dela i små buketter. Lägg blomkålen i samma vatten som kött- bullarna kokat i och låt bli varmt, cirka 2 minuter. Häll av vattnet och kör blomkålen i matberedare tills den är finfördelad.

Skölj äpplet och skär i fina träningar. Lägg blomkålsriset i en skål, häll över köttbullar och sås, strö över äppeltärningar och kokosflagor. Toppa med nymalen svartpeppar.

Köttbullar i kokosmjölk med blomkålsris.

Köttbullar i kokosmjölk med blomkålsris.

Av: Mai Knauer
Foto: Columbus Leth