Kola med Baileys och havssalt

09 oktober, 2015
Kola med Baileys och havssalt.

Kola med Baileys och havssalt.

Ingredienser:

170 g glykossirap

250 g socker

80 g smör

2 dl Baileys Original Irish Cream

1/2 tsk vaniljpulver

0,5 tsk salt

Flingsalt till topping

Gör så här:

1. Smält ihop smör, Baileys, havssalt och vanilj på svag värme i en kastrull.

2. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader, färgen ska du vara ljust bärnstensfärgad.

3. Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och Baileysblandningen.

4. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen och låt koka upp igen.

5. Rör om då och då så att det inte bränns i botten och tag av när kolan har nått cirka 123 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov.

6. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svala någon minut och strö över grovt havssalt. Låt svalna 3-4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.