Kokt hummer med saffransaioli

Kokt hummer med saffransaioli.

Koka inte hummern för länge, då blir den lätt seg och lite träig i smaken. Har du inte en jättegryta som rymmer 10 liter kan du koka några i taget i en mindre gryta.
02 december, 2014

4 personer

Tid: 30 minuter

Du behöver:

4 humrar 10 liter vatten (2–3 liter per hummer)

4 dl salt (1 dl per hummer)

4 knippen dillstjälkar (1 per hummer)

Aioli:

3 dl majonnäs

1 1/2 kuvert saffran 2 vitlöksklyftor (pressade)

skal från 1 citron ev några droppar citronsaft

flingsalt

4 lime

2 röda chili (finhackade)

2 gröna chili (finhackade)

Gör så här:

Börja med aiolin. Blanda allt i en skål. Smaka av om det behövs mer saffran. Den kan lätt ta över så ta lite i taget! Låt stå. Koka upp vattnet i en stor kastrull. Lägg i hummern med huvudet före. Täck med lock och låt vattnet koka upp innan nästa hummer läggs i. Koka färdigt under lock. Börja tidtagningen när vattnet kokar upp på nytt. Liten hummer (200–400 g) ska koka 8–12 minuter, stor (400–800 g) 10–15 minuter. Dra kastrullen åt sidan och låt den kallna i sitt spad.

Hetta upp en grillpanna och dela limen. När pannan är riktigt het lägger du limen med delade sidan neråt. Tryck till den lite och grilla ett par minuter för fina grillränder. Ta upp hummern med hålslev och klyv på mitten. Rensa bort mage och tarm. Skölj rent och torka. Servera hummern i sitt skal med saffransaioli och grillad lime. Toppa med finhackad chili.

Kokt hummer med saffransaioli, grillad lime och chili.

Kokt hummer med saffransaioli, grillad lime och chili.

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: