Kan man koka bort alkohol? Vi har svaret!

Moule marinière (vinkokta musslor) är en klassiker.

Vin är en god smaksättare i många grytor och såser och många tror att alkohol försvinner vid kokning, men svensk forskning visar att detta inte stämmer.
14 december, 2016

Många känner nog till att kokpunkten för alkohol (etanol) är lägre än för vatten. Detta är något vi använder oss av i det vardagliga livet när vi exempelvis lagar mat, såsom vinsåser.

Frågan är dock hur mycket alkohol som verkligen kokar bort, och hur mycket vi i själva verket får i oss?

Kokade i 5 minuter

Två svenska forskare, professor Anders Helander och biomedicinsk analytiker Monica Bergström, har publicerat en artikel om ämnet i Läkartidningen.

Forskarna beskriver ett laboratorieförsök där alkohol späddes med vatten till fyra olika alkolkoncentrationer (5, 10, 20 och 40 volymprocent). Var och en av dessa alkoholblandningar kokades sedan i en vanlig kastrull utan lock i 5 minuter.

Mycket alkohol fanns kvar

Resultaten visade att alkoholhalten visserligen minskade av kokningen, men att betydande mängder fortfarande fanns kvar efter 5 minuter. Endast 1,5–2 procent av alkoholen försvann för varje minuts kokning.

Forskarna varnar därför för att ett par minuters kokning inte räcker för att göra alkoholhaltiga drycker, som exempelvis vin, fria från alkohol vid matlagning.

Alkoholfria alternativ

Det finns numera många alkoholfria viner samt viner med låg alkoholhalt, om du vill få den goda smaken från vin utan att få i dig alkohol. Fråga på Systembolaget eller i din matbutik.

Sugen på alkoholfria drinkar? Klicka här!

Recept: Vinkokta musslor med frasigt örttäcke

Vinkokta musslor med frasigt örttäcke.

Vinkokta musslor med frasigt örttäcke.

Av: Margaretha Malmgren/Allas.se
Källa: Läkartidningen