4 enkla knep för att få ordning och reda i köket

Skapa ordning i kökets lådor och skåp!

Kaos i köket? Rensa bort onödiga saker och satsa på smart förvaring. Här är några enkla knep för att få ordning bland köksprylarna.
07 februari, 2018

Att ha organiserat hemma sparar tid och gör dig gladare, men vägen dit kan vara krokig. Ett lätt sätt att ”lösa” problem med prylar överallt är att dölja dem bakom stängda dörrar – som i skåp och lådor – och där är köksförvaringen ofta högst inblandad.

Det är smidigt att stuva in saker, stänga luckan eller lådan och sedan förtränga kaoset som döljer sig bakom – men aldrig mer. Få ordning i köket en gång för alla med de här smarta knepen.

1. Rensa bort allt onödigt i skåpen

Vitt kök med öppet skåp, matbord och stolar i ljust trä.

Foto: Ragnar Ómarsson Styling: Pella Hedeby för Ikea Livet hemma

Att rensa bort allt onödigt är det första steget mot ett mer ordningsamt och harmoniskt kök. Gå igenom både skåp och lådor.

Har du flera likvärdiga kastruller, grytor och stekpannor? Rensa, ge bort och behåll endast redskapen du verkligen behöver och faktiskt använder. Det finns ingen vits att ha flera stycken likadana köksprodukter.

2. Organisera sakerna efter användning

Mörkt och stilrent kök från Ballingslöv.

Organisera sakerna efter användning. Foto: Ballingslöv

Oavsett om du faktiskt behöver alla dina köksprylar, kan du behöva dem olika mycket och ofta. Vissa saker kanske används varje dag, medan andra bara till helgen eller vissa högtider.

För att få ordning och reda i skåpen är ett tips att organisera efter användning. Placera prylarna du använder på en daglig basis mer lättåtkomliga och den där grytan som bara används till julmaten kan gott och väl stå längst bak i ett högt skåp. På så vis sparar du tid i köket och du slipper leta efter dina vardagsredskap varje gång.

När det gäller rätt sak på rätt plats är knepet att förvara köksredskap och porslin på ett smart sätt. Till exempel kan det vara smart att förvara tallrikar i närheten av bestick, eftersom de går hand i hand. Glasen och kopparna är bäst att ha ovanför diskhon och vattenkranen och knivarna i närheten av köksbänken och skärbrädorna.

3. Märk upp innehållet tydligt

Märk upp innehållet tydligt.

Märk upp innehållet tydligt. Foto: Granit

Har du ont om förvaring hemma kan det vara klokt att förvara så platseffektivt som möjligt i de utrymmen som finns.

I skafferiet kan du förvara mjöl, socker, flingor, olika gryn och liknande i förslutningsbara, transparenta behållare som kan stå kant i kant eller staplade på varandra för att nyttja utrymmet till max. Det är inte lika enkelt att göra med olika påsar.

Har du inga genomskinliga behållare kan du märka upp dem med innehållet, så du inte behöver leta varje gång du ska ha exempelvis havregrynen. En vanlig maskeringstejp och penna fungerar fint, ska behållarna stå framme kan det vara roligare (och snyggare) att märka upp med en dymoapparat eller fina etiketter.

4. Skapa ordning i lådorna

Skapa ordning i lådorna.

Skapa ordning i lådorna. Foto: Ikea

Precis som i skåpen gäller det att skapa ordning i lådorna. Har du möjlighet bör du placera redskapen du använder i kombination – eller vid särskilda tillfällen – i närheten av  varandra. Exempelvis kan du ha bakredskap i en låda, medan vardagsredskapen till matlagning ligger i en annan.

Också på diskbänken är det bra med ordning. Även om du vill ha diskmedel, diskborste och en handtvål framme behöver de inte ligga helt fritt. Samla dem på en fin bricka istället.

Läs även: 8 saker att rensa bort i köket

Rensa bort onödiga prylar från köket!

Rensa bort onödiga prylar från köket!