Knaprig jordnötskaka med choklad och kex
- AvRedaktionen
En nötdröm! Denna jordnötskaka med choklad och kex är både god, frasig och knaprig. Ringla över choklad och jordnötter vid servering.
24 bitar
Jordnötsbotten:
5 äggvitor
400 g (ca 4 1/2 dl) socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
200 g kex, t ex Tuc
275 g salta jordnötter
Chokladcrème:
200 g mörk choklad
100 g smör
6 äggulor
100 g (ca 1 3/4 dl) florsocker
1/2 vaniljstång
Garnering:
50 g mörk choklad
25 g salta jordnötter
Gör så här:
- Värm ugnen till 195°.
- Vispa äggvitor och socker styvt med elvisp eller i bakmaskin.
- Tillsätt vaniljsocker och bakpulver och vispa en liten stund till.
- Krossa kex och jordnötter till ett grovt mjöl i en matberedare.
- Vänd ner krosset i äggsmeten med en sked tills allt är väl blandat.
- Klä en bakplåt eller form, 35 x 25 cm, med bakplåtspapper och fördela smeten jämnt däri.
- Grädda i ugnen i 15 minuter.
- Ta ut från värmen och låt svalna på galler.
- Hacka chokladen och smält den med smöret över vattenbad.
- Vispa äggulor och florsocker luftigt.
- Tillsätt chokladsmöret i tunn stråle under ständig omrörning.
- Bred ut chokladcrèmen över botten och låt stå kallt i 2 timmar.
- Hacka chokladen till garneringen och smält över vattenbad.
- Ringla chokladen över kakan och toppa med jordnötter.
- Förvara kallt, men ta ut 15 minuter innan servering.
Av: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft