Knaperstekt ankbröst med björnbärssås

Knaperstekt ankbröst med björnbärssås.

Knaperstekt ankbröst med sötsyrlig björnbärssås, krispig potatiskaka och lättstekt pak choi. Perfekt huvudrätt till nyår!
25 oktober, 2015

4 personer

Tid: 1 timme och 15 minuter

Du behöver:

2 ankbröst (ca 800 g)

flingsalt och nymalen svartpeppar

ev 1 tsk five spice-krydda

(Five spice-krydda är en kinesisk krydda med ingefära, muskot, kryddnejlika, stjärnanis med mera, som finns i specialbutiker.)

Björnbärssås:

1 rödlök

2 msk olivolja

1 dl vitt vin

250 g björnbär, frysta, tinade (spara några till dekoration)

2 1/2 dl stark kycklingbuljong

2 msk crema di balsamico

Socker

Salt och nymald svartpeppar

2 msk smör

Potatiskaka:

5 potatisar

1 gul lök

1 tsk salt

1 tsk nymald svartpeppar

3 msk olivolja

Lättstekt pak choi:

4 buntar små pak choi

Olivolja

Salt och nymald svartpeppar

Gör så här:

Ankbröst: Sätt ugnen på 125°. Skär försiktigt ett diagonalt rutmönster i ankbröstens skinn, cirka 1/2 x 1/2 cm. Salta och peppra generöst och krydda gärna med five spice-krydda. Hetta upp en panna utan fett och bryn brösten med skinnsidan ner 2–3 minuter tills de blir knap­riga och får vacker färg. Vänd och bryn köttsidan på samma vis. Lägg brösten i en ugnsform och låt gå klart i ugnen till en innertemperatur av max 68°. Det tar cirka 35 minuter. Om det bildats sky i formen så ta vara på den och häll i såsen. Vira in ankbrösten i folie och låt de vila cirka 5 minuter innan du skär upp i tunna skivor. Salta lätt på snittytorna och servera med såsen och de resterande björnbären, potatiskakan och lättstekt pak choi.

Till såsen: Hacka och fräs löken utan att den tar färg i en vid kastrull, gärna i en sauteuse. Häll i vinet och låt det koka ihop utan lock i cirka 5 minuter. Lägg i björnbären men spara några till dekoration. Tillsätt buljongen och låt det sjuda utan lock i cirka 10 minuter. Mixa såsen slät, passera den genom en sil och häll tillbaka i kastrullen. Häll i crema di balsamico och smaka av med socker, salt och peppar. Vid servering hettar du upp såsen och vispar i smöret.

Till potatiskakan: Skala och riv potatisen grovt. Skala och skiva löken. Blanda det med salt och peppar i en skål. Hetta upp olivoljan i en mellanstor stekpanna. Stek potatisblandningen försiktigt på medelvärme ca 15 minuter på var sida. Tryck till lätt så det blir en fast kaka innan du vänder den med hjälp av en stor tallrik eller ett lock. Skölj och torka pak choi-bladen. Stek dem hastigt i lite olja. Salta och peppra.

Knaperstekt ankbröst med björnbärssås, potatiskaka och pak choi.

Knaperstekt ankbröst med björnbärssås, potatiskaka och pak choi.

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: