Knäckesnittar med skinka och waldorfsallad
- AvRedaktionen
Matigt tilltugg som passar utmärkt till glögg. Den friska och krämiga waldorfsalladen är en klassiker som sägs ha sitt ursprung på anrika hotell Waldorf Astoria i New York.
12 st
Tid: 25 minuter
Du behöver:
12 knäckebrödsbitar (tändsticksaskstora)
smör
100 g tunt skivad julskinka (eller kokt skinka)
12 vindruvor
nymald vitpeppar
Waldorfsallad:
200 g rotselleri
1 litet rött äpple (t ex Ingrid Marie)
2 msk grov senap
1/2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 näve babyspenat
2 krm salt
Gör så här:
- Börja med salladen. Skala och strimla rotsellerin i drygt tändsticksstora stickor.
- Koka upp vatten i en kastrull och blanchera selleristickorna hastigt, cirka 1–2 minuter.
- Häll av i durkslag och spola av dem i iskallt vatten. Salta lätt.
- Strimla äpplet med skalet i lika stora strimlor som sellerin.
- Rör samman senap, crème fraiche och majonnäs.
- Vänd i selleri och äppelstickorna samt spenaten. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Smöra knäckebröden och lägg på en liten bit skinka. Lägg en sked waldorfsallad ovanpå och toppa med en druva. Peppra lätt.
Av: Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom