Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptMat till Valborg

Klassisk citronpaj med maräng

06 maj, 2019 
AvRedaktionen
Recept på citronpaj med maräng
Paj kan sällan gå fel. Denna klassiska citronpaj med maräng är både söt och uppfriskande – perfekt som efterrätt på både fester och bjudningar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det här är en klassiker som vi aldrig tröttnar på, och den passar perfekt som fräsch efterrätt en vacker vårdag.

10 bitar

Pajdeg:

120 g smör

4 dl vetemjöl

4 msk strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 äggulor (spara vitorna till marängen)

1–2 msk kallt vatten

Fyllning:

3 citroner

1 dl socker

1 msk majsstärkelse

3 ägg

Marängtopping:

2 äggvitor

1 nypa salt

1 dl socker

Garnering:

Rivet citronskal eller ätliga blommor

Gör degen så här:

  1. Hyvla ner smöret i en skål och tillsätt mjöl, socker och vaniljsocker och blanda gärna med fingrarna.
  2. Blanda ner äggulor och vatten och nyp snabbt ihop till en deg. Plasta in och låt vila i kylskåpet i cirka 30 minuter.
  3. Värm ugnen till 150°. Kavla ut mördegen och fyll en bakplåtspappersklädd pajform. Pricka degen med en gaffel och grädda i 25 minuter.

Gör fyllningen så här:

  1. Riv ner skalet från 1 citron i en kastrull. Pressa saften ur alla 3 citronerna och häll ner saften i

    kastrullen.

  2. Vänd ihop socker med majsstärkelsen i en skål och rör ner i citronsaften.
  3. Vispa upp äggen och rör ner i citronsaften.
  4. Värm försiktigt upp och rör tills krämen tjocknar. Hela tiden på låg värme!

Gör marängtoppingen så här:

  1. Vispa upp ägg- vitorna med 1 nypa salt. Tillsätt sockret lite i taget under konstant vispning. Vispa tills marängen är vit och fast.
  2. Fyll mördegsskalet med citronkräm och fördela marängen ovanpå. Använd gärna en spritspåse med tyll.
  3. Grädda i ugnen cirka 15 minuter, tills marängen tagit lite färg. Kör eventuellt på grill under 2–3 minuter eller använd en gasolbrännare för att få extra färg på marängen.
  4. Låt svalna lite, garnera med rivet citronskal eller ätliga blommor.

Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft

Somrig citronpaj med maräng
Klassisk citronpaj med maräng.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons