Kladdig chokladkaka med whiskysås

En härligt tät chokladkaka. Apelsinmarmelad i smeten kanske låter lite konstigt, men det blir jättegott. Låt kakan stå till sig så blir den godare.
01 juni, 2010
Kladdig chokladkaka med whiskysås.

Kladdig chokladkaka med whiskysås.

8–10 bitar

Tid: 20 minuter + ca 30 i ugnen

Du behöver:

250 g smör

200 g mörk choklad (70 %)

200 g bitter apelsinmarmelad

2 1/4 dl socker

en nypa salt

5 ägg (delas på vitor och gulor)

drygt 4 dl vetemjöl + 1 tsk bakpulver

Till såsen:

2 dl vispgrädde

200 g brunt råsocker eller mörkt muskovadosocker

50 g smör

4 cl whisky

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på svag värme. Bryt chokladen i bitar och smält den under omrörning i det varma smöret. Blanda i marmeladen, sockret, saltet och äggulorna och rör till en jämn smet.

Rör ner mjölet blandat med bakpulvret.

Vispa äggvitorna styva och vänd försiktigt ner dem i chokladsmeten. Klä botten av en 22 cm springform med bakplåtspapper.

Häll i smeten och grädda kakan i cirka 30 minuter. Passa den noga mot slutet så den inte blir för torr.

Låt svalna i formen.

Gör såsen under tiden. Värm grädde, råsocker och smör i en tjockbottnad kastrull och låt koka ihop till en simmig sås på svag värme. Smaksätt med whiskyn på slutet.