12 st
Du behöver:
100 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
⅓ dl socker
1/2 vaniljstång, urskrapade frön
1 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
7 1/2 dl vetemjöl
1 ägg
Hallongrädde:
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
75 g hallon
Hallonglasyr:
2 dl florsocker
1 tsk frystorkade hallon
3–3 1/2 msk citronsaft
Till servering:
200 g färska bär
10 g osaltade pistaschmandlar
2 tsk frystorkade hallon
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölken. Låt svalna tills den når 37°. Smula ner jästen i blandningen. Tillsätt socker, vaniljfrön, kardemumma och salt. Tillsätt mjölet, lite åt gången, och knåda tills du får en smidig deg. Lägg i en stor bunke, täck med bakduk och låt jäsa i 1 timme.
- Knåda igenom degen. Kavla ut på mjölat bakbord till en stor fyrkant. Skär degen i 12 lika stora bitar och forma till runda bollar. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
- Sätt ugnen på 210°. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna i ugnen i 12–15 minuter tills de är gyllene och genombakta. Låt svalna på galler.
- Vispa grädde, vaniljsocker och färska hallon till ett luftigt skum.
- Rör ihop florsocker, frystorkade hallon och citronsaft till en slät smet.
- Dela semmelbullarna på hälften, fyll botten med hallongrädde, lägg på toppen som lock. Ringla över hallonglasyr och dekorera med färska bär, finhackade pistaschmandlar och frystorkade hallon.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft