Kardemummabullar med hallongrädde

Kardemummabullar med hallongrädde.

Saftiga kardemummabullar med hallongräddde och glasyr. Du kan byta ut hallon mot andra favoritbär, som jordgubbar blåbär eller björnbär.
05 september, 2018

12 st

Du behöver:

100 g smör

2 dl mjölk

25 g jäst

⅓ dl socker

1/2 vaniljstång, urskrapade frön

1 tsk stött kardemumma

1 tsk salt

7 1/2 dl vetemjöl

1 ägg

Hallongrädde:

3 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

75 g hallon

Hallonglasyr:

2 dl florsocker

1 tsk frystorkade hallon

3–3 1/2 msk citronsaft

Till servering:

200 g färska bär

10 g osaltade pistaschmandlar

2 tsk frystorkade hallon

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölken. Låt svalna tills den når 37°. Smula ner jästen i blandningen. Tillsätt socker, vaniljfrön, kardemumma och salt. Tillsätt mjölet, lite åt gången, och knåda tills du får en smidig deg. Lägg i en stor bunke, täck med bakduk och låt jäsa i 1 timme.
  2. Knåda igenom degen. Kavla ut på mjölat bakbord till en stor fyrkant. Skär degen i 12 lika stora bitar och forma till runda bollar. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
  3. Sätt ugnen på 210°. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna i ugnen i 12–15 minuter tills de är gyllene och genombakta. Låt svalna på galler.
  4. Vispa grädde, vaniljsocker och färska hallon till ett luftigt skum.
  5. Rör ihop florsocker, frystorkade hallon och citronsaft till en slät smet.
  6. Dela bullarna på hälften, fyll botten med hallongrädde, lägg på toppen som lock. Ringla över hallonglasyr och dekorera med färska bär, finhackade pistaschmandlar och frystorkade hallon.
Kardemummabullar med hallongrädde.

Kardemummabullar med hallongrädde.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: