Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

Känner du press att dricka alkohol? Tips för dig som vill avstå

20 nov, 2018 
AvAnna-Lena Pettersson
Det kan vara svårt att tacka nej till ett glas vin eller en öl när alla andra dricker. Om du tycker att det är så är du långt ifrån ensam, fler än hälften av oss håller med. Här får du handfasta tips om du vill avstå från alkohol.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Känner du press att dricka alkohol?
Känner du press att dricka alkohol? Foto: IBL

Varje jul sätter den igång, debatten om man ska dricka alkohol på julen eller inte. Artiklar och TV-inslag behandlar ”en vit jul” utan alkohol, framför allt för barnens skull. Oavsett vad man tycker i frågan är det många av oss som känner en press att dricka alkohol under jul, nyår och andra festligheter. Sifo har med uppdrag från IQ genomfört en undersökning som heter Alkoholkontraktet och som redogör för svenskarnas syn på socialt drickande. Den visar att över 60 procent av svenskarna känner mer eller mindre tryck på sig att dricka när det är fest. Siffran är ännu högre när det gäller unga mellan 18 och 35 år.

Annons

Också när man är på AW med jobbet, på middag med vänner eller på konferens är det många som tycker att det förväntas av dem att de ska dricka alkohol. Vi är rädda att uppfattas som tråkiga om vi inte dricker, men bara 8 procent av oss uppfattar andra som inte dricker som tråkiga. Eftersom man inte vill uppfattas som tråkig dricker vi ofta mer än vi hade tänkt ibland för att vi övertalas av andra. Nästa 80 procent av oss upplever att man någon gång försökt bli övertalad att dricka mer än man vill.

Mycket av pressen verkar alltså egentligen komma från vår egen bild av hur andra ska uppfatta oss. Vi tycker själva inte att de som inte dricker är tråkiga, men tror tvärtom att andra ska tycka att vi är tråkiga och vi avstår alkohol.

7 tips som för det lättare att tacka nej till alkohol

IQ, som är ett fristående dotterbolag till Systembolaget, bjuder på några bra tips som kan leda till en skönare inställning till socialt drickande:

Annons

1. Tacka nej till alkohol på ett positivt sätt. Testa att säga ”Jag är sugen på att testa den där alkoholfria ölen de har” i stället för att säga ”Nej, jag vill inte ha starköl”.

2. Bjud på något annat när det blir din tur att ta ölrundan. Man vill gärna betala tillbaka, men testa att göra det med ett gott tilltugg laget runt i stället för ytterligare en öl.

3. När du bjuder på middag, se till att erbjuda roligare alkoholfria alternativ än vatten och presentera de alternativen samtidigt som du presenterar dryckerna med alkohol.

4. Fråga inte varför någon tackar nej till alkohol. Det är deras beslut och om de inte direkt berättar varför är det deras ensak. Fråga i stället vad du kan erbjuda eller köpa istället.

5. Var proaktiv och berätta för din kollega, kompis eller dejt direkt att du inte kommer att dricka alkohol, så blir det ingen stor sak när frågan kommer på tal.

6. Hitta en alienerad. Det kan vara skönt att inte stå ensam mot en grupp där alla dricker. Kanske är det någon annan som också har bestämt sig för att avstå alkohol

7. Byt miljö att ses. När det är dags för AW eller kompishäng, träffas på ett kafé eller gå och bowla istället för att hänga på krogen där mycket kretsar kring alkohol.

Läs mer:

Alkoholfria drinkar – tips och recept för att lyckas

Gordon’s lanserar alkoholfri Gin & Tonic

Snygga och alkoholfria drinkar

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons