Kanelkaka med nougatkräm och chokladgodis
04 maj, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Len nougatkräm och krispiga chokladkulor vilar på toppen av en saftig kanelkaka. En kaka som passar såväl fredagsfikat som till kalaset!
Annons
Kanelkaka med nougatkräm och chokladgodis
En saftig långpannekaka med härlig nougatkräm och mumsiga chokladkulor på toppen.
Annons
15 portioner
Tid: 30 minuter
Du behöver:
250 g (4 ¼ dl) vetemjöl
350 g (4 ¾ dl) farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk mald kanel
1 ½ tsk mald ingefära
1 tsk mald nejlika
¼ tsk mald muskotnöt
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
200 g smör
2 dl vatten
75 g mörk sirap
1 ½ dl filmjölk
2 ägg
Nougatkräm:
3 gelatinblad
100 g mjuk nougat
3 dl vispgrädde
1 nypa salt
Dekoration:
100 g chokladgodis, t ex Maltesers
Gör så här:
- Sätt ugnen på 190° och smörj en form, 33 x 23 cm. Klä den med bakplåtspapper.
- Blanda ihop mjöl, farinsocker, vaniljsocker, kryddor, bikarbonat och salt i en bunke.
- Smält smöret på låg värme i en kastrull, tillsätt vatten och sirap. Koka upp och ta av från värmen. Blanda den smälta smörblandningen med mjölblandningen i bunken. Tillsätt filmjölk och ägg och rör ihop till en jämn smet. Fördela smeten i formen och grädda i 25 minuter tills kakan är genomgräddad. Låt svalna på ett galler.
- Nougatkräm: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 10 minuter. Finhacka nougaten och lägg den i en skål. Värm grädden och saltet i en kastrull tills det nästan kokar. Häll den varma grädden över nougaten, lite i taget, och rör tills nougaten smält och krämen är jämn.
- Krama ur vattnet från gelatinbladen och rör ner dem i den varma nougatkrämen. Täck skålen och låt stå l i kylskåp i minst 6 timmar, gärna över natten.
- Servering: Vispa nougatkrämen luftig och spritsa ut rosetter på kakan. Dekorera med hela och hackade Malteserskulor.
Foto: Betina Hastoft
Annons