Kanelkaka med kaffeglasyr
Justera kaffesmaken efter behovet av koffeinkick.
8 portioner
Du behöver:
125 g mjukt smör
125 g (1,3 dl) strösocker
125 g (1,6 dl) farinsocker
250 g (4,1 dl) vetemjöl
1 ½ msk malen kanel
1 ½ tsk bikarbonat
¼ tsk salt
3 ½ dl filmjölk
Kaffeglasyr:
35 g mjukt smör
150 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk rent kakaopulver
3 msk nybryggt kaffe
Till servering:
1 msk kakaonibs
¼ tsk flingsalt
Gör så här:
- Värm ugnen till 200° och lägg bakplåtspapper i en fyrkantig bakform, 22x22 cm.
- Vispa upp smör, socker och farinsocker med elvisp i en skål. Tillsätt mjöl, kanel, bikarbonat och salt och rör om. Tillsätt filmjölken lite i taget och rör ihop smeten tills den är jämn och utan klumpar.
- Fördela smeten i formen och baka kakan i ugnen i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna på en plåt.
- Kaffeglasyr: Vispa ihop smör med florsocker, vaniljsocker och kakao med elvisp. Tillsätt kaffe lite i taget och rör till en tjock glasyr. Smaka på glasyren – kanske tål den lite mer kaffe.
- Bred ut kaffeglasyren över kakan i ett jämnt lager med en palettkniv, strö över kakaonibs och flingsalt. Servera genast eller ställ kakan i kyl i några timmar före servering.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Columbus Leth