Ljuvlig kanelkaka med kaffeglasyr

Recept på kanelkaka med kaffeglasyr

Columbus Leth
Bli dagens hjälte genom att duka upp den här alldeles fantastiska kanelkakan med kaffeglasyr på fikabordet!
10 januari, 2022
Kall Irish Coffee med Baileys och isbitar av kaffe
0:38

Efter reklamen: Kall Irish Coffee med Baileys och isbitar av kaffe

(0:38)

Slå på ljud

Kanelkaka med kaffeglasyr

Justera kaffesmaken efter behovet av koffeinkick.

Baka en kanelkaka med kaffeglasyr
Columbus Leth

8 portioner

Du behöver:

125 g mjukt smör
125 g (1,3 dl) strösocker
125 g (1,6 dl) farinsocker
250 g (4,1 dl) vetemjöl
1 ½ msk malen kanel
1 ½ tsk bikarbonat
¼ tsk salt
3 ½ dl filmjölk

Kaffeglasyr:

35 g mjukt smör
150 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk rent kakaopulver
3 msk nybryggt kaffe

Till servering:

1 msk kakaonibs
¼ tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200° och lägg bakplåtspapper i en fyrkantig bakform, 22x22 cm.
  2. Vispa upp smör, socker och farinsocker med elvisp i en skål. Tillsätt mjöl, kanel, bikarbonat och salt och rör om. Tillsätt filmjölken lite i taget och rör ihop smeten tills den är jämn och utan klumpar.
  3. Fördela smeten i formen och baka kakan i ugnen i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna på en plåt.
  4. Kaffeglasyr: Vispa ihop smör med florsocker, vaniljsocker och kakao med elvisp. Tillsätt kaffe lite i taget och rör till en tjock glasyr. Smaka på glasyren – kanske tål den lite mer kaffe.
  5. Bred ut kaffeglasyren över kakan i ett jämnt lager med en palettkniv, strö över kakaonibs och flingsalt. Servera genast eller ställ kakan i kyl i några timmar före servering.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Columbus Leth