Ljuvlig kanelkaka med kaffeglasyr

Recept på kanelkaka med kaffeglasyr

Columbus Leth
Bli dagens hjälte genom att duka upp den här alldeles fantastiska kanelkakan med kaffeglasyr på fikabordet!
10 januari, 2022
0:38

Efter reklamen: Kall Irish Coffee med Baileys och isbitar av kaffe

(0:38)

Slå på ljud

Kanelkaka med kaffeglasyr

Justera kaffesmaken efter behovet av koffeinkick.

Baka en kanelkaka med kaffeglasyr
Columbus Leth

8 portioner

Du behöver:

125 g mjukt smör
125 g (1,3 dl) strösocker
125 g (1,6 dl) farinsocker
250 g (4,1 dl) vetemjöl
1 ½ msk malen kanel
1 ½ tsk bikarbonat
¼ tsk salt
3 ½ dl filmjölk

Kaffeglasyr:

35 g mjukt smör
150 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk rent kakaopulver
3 msk nybryggt kaffe

Till servering:

1 msk kakaonibs
¼ tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200° och lägg bakplåtspapper i en fyrkantig bakform, 22x22 cm.
  2. Vispa upp smör, socker och farinsocker med elvisp i en skål. Tillsätt mjöl, kanel, bikarbonat och salt och rör om. Tillsätt filmjölken lite i taget och rör ihop smeten tills den är jämn och utan klumpar.
  3. Fördela smeten i formen och baka kakan i ugnen i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna på en plåt.
  4. Kaffeglasyr: Vispa ihop smör med florsocker, vaniljsocker och kakao med elvisp. Tillsätt kaffe lite i taget och rör till en tjock glasyr. Smaka på glasyren – kanske tål den lite mer kaffe.
  5. Bred ut kaffeglasyren över kakan i ett jämnt lager med en palettkniv, strö över kakaonibs och flingsalt. Servera genast eller ställ kakan i kyl i några timmar före servering.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Columbus Leth