Kanelbullar med glasyr

Varför inte blanda det bästa av två världar: saftiga kanelbullar med en söt frosting? Ett gott alternativ till traditionellt pärlsocker.
29 september, 2015

ca 20 st

Tid: 45 minuter + jäsning

Du behöver:

75 g smör

7 ½ dl vetemjöl

½ dl strösocker

2 krm salt

25 g jäst

2 ½ dl standardmjölk

1 tsk stött kardemumma

Fyllning:

50 g smör (rumstempererat)

½ dl strösocker

1 msk kanel

Glasyr:

2 dl florsocker

1–2 tsk vatten

Gör så här:

Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37° (fingervarmt). Smula ner jäst i en bunke, häll över degvätskan och rör om tills jästen har löst sig. Häll över 7 dl mjöl (spara ½ dl till utbakningen), socker, kardemumma och salt. Arbeta degen kraftigt i cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand tills degen blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.

Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangulär platta. Bred ut smör, strö över socker och kanel och rulla ihop degen från långsida till långsida så du får en avlång rulle. Skär i 20 bitar, cirka 2 cm, lägg dem med snittytan uppåt i formar eller på smord plåt. Låt jäsa 30–40 minuter under en bakduk. Sätt ugnen på 250°. Grädda mitt i ugnen, cirka 5–10 minuter. Låt bullarna svalna på galler, blanda florsocker och vatten, pensla på glasyren innan de svalnat helt.

Kanelbullar med glasyr.

Kanelbullar med glasyr.