Kanelbullar med kardemumma

Kanelbullen har varit ett självklart inslag i den svenska fikakulturen ända sedan början av 1900-talet. De här saftiga kanelbullarna har en tydlig smak av kardemumma!
29 september, 2016
Kanelbullar med kardemumma. Foto: Shutterstock

Kanelbullar med kardemumma. Foto: Shutterstock

Fördeg:

7.5 dl vetemjöl

80 g jäst

2 st ägg

5 dl mjölk – ljummen

Deg:

7.5 dl vetemjöl

2 dl råsocker

150 g smör

1 tsk salt

2 tsk kardemumma – stött

Fyllning:

75 g smör

0.75 dl råsocker

3 msk kanel

Pensling:

1 st ägg

pärlsocker

ev. mandelspån

Fördeg: Smula jästen och rör ut den i mjölken. Tillsätt ägg och mjöl, och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa under duk i 1 timme.

Deg: Blanda ihop alla ingredienser och arbeta degen i maskin i minst 15 minuter; den ska kännas elastisk och smidig. Låt jäsa i 30 minuter. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Dela degen i 2 bitar. Kavla ut varje bit för sig till en stor rektangel. Bred på fyllning, rulla ihop till en rulle och skär varje rulle i cirka 15 bitar. Lägg bitarna i formar med snittytan uppåt och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med ägg; strö över pärlsocker och eventuellt mandel. Grädda i cirka 8 minuter mitt i ugnen, tills bullarna fått fin färg.