Kanel- och mandelstjärnor med apelsintopping

Kanel- och mandelstjärnor med apelsintopping.

Söta kakor med kanel och mandelmassa toppade med apelsin. Kryddiga smaker i en fin stjärnform!
12 november, 2015

40 stjärnor

Tid: 45 minuter

Du behöver:

200 g rumstempererat smör

2 dl strösocker

2 hela ägg

1 äggula

100 g mandelmassa

1 tsk hjorthornssalt

1 tsk malen kanel

10 dl vetemjöl

Topping:

1 apelsin (saft och skal)

25 g smör

70 g färskost

4 dl florsocker

Gör så här:

Vispa smöret och strösocker poröst. Vispa i äggen och äggulan. Riv mandelmassan på ett rivjärn och vispa ner i smör- och sockerblandningen.

Blanda hjorthornssaltet och kanelen i mjölet i en annan bunke. Tillsätt mjölet i omgångar tills du får en slät och lagom saftig deg. Låt degen vila svalt i cirka 15 minuter.

Gör under tiden apelsintoppingen:

Tvätta apelsinen noggrant och riv skalet med ett rivjärn utan att få med det vita. Lägg skalet i en bunke och pressa i saften av apelsinen.

Häll i övriga ingredienser och vispa allt till det blir fluffigt. Ställ kallt. Kavla ut degen tunt och stansa sedan ut olika figurer med hjälp av kakmått.

Lägg kakorna på bakplåtspapper och grädda i 200° i cirka 6 minuter. När kakorna har svalnat, spritsa fina mönster och pudra eventuellt över lite florsocker.

Kanel- och mandelstjärnor med apelsintopping.

Kanel- och mandelstjärnor med apelsintopping.

Recept och foto: Anna Kvarnström