Kändisviner från 2021 – tips på nya lanseringar

Jill Johnson, Pernilla Wahlgren och Måns Zelmerlöw

Måns Zelmerlöw, Pernilla Wahlgren och Jill Johnson. 2021 har flera kända svenskar lanserat egna viner – här listar vi några exempel.
01 april, 2021
0:54

Efter reklamen: 9 kändisar som säljer eget vin

(0:54)

Slå på ljud

De senaste åren har det blivit allt mer vanligt att kända profiler gett sig in i dryckesbranschen och tagit fram vin. Nedan listar vi några av årets nyheter:

Kändisar som släppt vitt vin 2021

Emilio och Åsa Ingrosso

I början av året släppte krögarparet Emilio och Åsa Ingrosso ett vitt vin på box, nämligen Amore Bianca Pinot Grigio – döpt efter Emilios dotter Bianca Ingrosso.

Lanseringen innebar att Sverige fick sin allra första box med ren Pinot Grigio, en druva som gör sig extra bra till mat från det italienska köket. Amore Bianca Pinot Grigio är friskt och fruktigt med inslag av vit persika, gula plommon, galiamelon och kryddor.

Land: Italien

Pris: 249 kronor, finns i Systembolagets beställningssortiment.

Jill Johnson

Att countrystjärnan Jill Johnson gett sina viner namnet Nashville känns både väntat och rätt. Nytt för i år är Nashville Stories Bianco, en uppföljare till Nashville Stories Red och Nashville Stories Prosecco Brut.

Vinet är torrt och friskt med inslag av citron, persika och päron. Till servering rekommenderas bland annat vit fisk, skaldjur eller kyckling, samt tonfisksallad, krämiga pasta eller risotto.

Land: Italien

Pris: 109 kronor, finns i Systembolagets beställningssortiment.

Petter Alexis

Förra året släppte artisten och sommelieren Petter Alexis det vita vinet P.LEX Langhe Bianco i limiterad upplaga om 2 400 flaskor – och nu kommer det tillbaka.

Vinet, som är friskt och smakrikt, består druvsorterna Chardonnay (95 procent) och Arneis (5 procent). När det kommer till mat gör det sig bäst till fisk och skaldjur.

Land: Italien

Pris: 115 kronor, finns i utvalda butiker samt i Systembolagets beställningssortiment.

Kändisar som släppt rosévin 2021

Hannah Widell och Amanda Schulman

I slutet av februari lanserade medieprofilerna Hannah Widell och Amanda Schulman rosévinet Golden Year Rosé. Ett torrt och friskt vin gjort på Syrah- och Grenache-druvor.

Golden Year Rosé är ljust till färgen och har inslag av röda bär, citrus, vattenmelon och örter. Till servering rekommenderas bland annat fisk och skaldjur, sushi och sallader.

Land: Frankrike

Pris: 99 kronor, finns i Systembolagets beställningssortiment.

Pernilla Wahlgren

De senaste åren har Pernilla Wahlgren släppt flera viner, bland annat ett rött och en cava. I år adderar hon även ett rosévin till sin samling – nämligen Pazzione Rosé.

Det ljusa vinet är friskt, torrt och fruktigt med inslag av smultron, hallon och röda vinbär. Mat som gör sig bra till drycken är bland annat sallad, plockmat eller paella.

Land: Spanien

Pris: 89 kronor, finns i Systembolagets beställningssortiment.

Kändisar som släppt mousserande vin 2021

Måns Zelmerlöw

I februari i år släppte Eurovisionvinnaren Måns Zelmerlöw cavan Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw. Ett torrt, friskt och fruktigt vin med bubblor som håller över tid.

Druvorna som använts till Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw är Macabeo, Parellada och Xarel-lo. Vinet har inslag av gröna äpplen, päron, kex, mineral, nougat och lime, och passar bra till bland annat grönt, fisk och skaldjur.

Land: Spanien

Pris: 99 kronor, finns i utvalda butiker samt i Systembolagets beställningssortiment.

Laila Bagge

Laila Bagge har sedan tidigare vin vid namn Ruby Zin och Ruby Frizz, och nu adderar hon ytterligare en flaska till sin samling – nämligen Ruby Prosecco Rosé Organic Extra Dry.

Vinet är torrt och fruktigt med inslag av jordgubbar, persika, blodapelsin, granatäpple och mandel. När det kommer till mat gör det sig bra till bland annat fågel, fläsk och grönt.

Land: Italien

Pris: 119 kronor, finns i utvalda butiker samt i Systembolagets beställningssortiment.

Karl Fredrik Gustafsson

Den tv-aktuella floristen Karl Fredrik Gustafsson, mest känd som Karl Fredrik på Eklaholm, släppte nyligen sin första prosecco. Vinet går under namnet Karl Fredrik Prosecco doc organic.

Vinet är friskt och fylligt men inslag av persika, äpplen och päron samt lätta toner av akaciablommor och citrus. I matväg passar det framför allt till lättare rätter så som fisk och skaldjur eller matiga sallader.

Land: Italien

Pris: 109 kronor, finns i utvalda butiker samt i Systembolagets beställningssortiment.

Roy Fares

Den första mars i år släppte konditorn Roy Fares en egen cava vid namn Cava Roy Brut Nature. Ett torrt och fräscht vin med ihållande bubblor.

Cava Roy Brut Nature består av druvsorterna Xarel-lo, Macabeu och Parellada. När det kommer till mat passar det bland annat till skaldjur, samt libanesiskt, italienskt eller indiskt.

Land: Spanien

Pris: 149 kronor, finns i Systembolagets beställningssortiment.

Kändisar som släppt alkoholfritt mousserande vin 2021

Richard Juhlin

Sveriges främste champagnekännare, Richard Juhlin, lanserar ytterligare en alkoholfri mousserande Blanc de Blancs under eget namn – nämligen Richard Juhlin Blanc de Blancs Non-Alcoholic Sparkling White.

Vinet består till 100 procent av druvan Chardonnay, har fruktigt smak med inslag av gula äpplen, marsipan, apelsin, kex, persika och vit choklad. Passar extra bra till fisk, fågel eller skaldjur.

Land: Frankrike

Pris: 89 kronor.

Petter Alexis

Petter Alexis har uppdaterat sitt alkoholfria mousserande, P.Lex Pure, med mindre socker. Vinet är fruktigt och blommigt med söt smak och inslag av päron och mandarin.

Vill du äta något till vinet rekommenderas sallad eller enklare plockmat.

Land: Italien

Pris: 65 kronor.

Tips på kändisviner från tidigare år

Det är inte bara i år som kändisarna har lanserat vin. Här är ytterligare dryckestips signerat några av våra mest folkkära profiler:

  • Leif Mannerström: Leif Mannerström Côtes du Rhône samt Leif Mannerström Sauvignon Blanc
  • Tina Nordström: Tina Chardonnay Reserve samt Tina Le Bistro
  • Ernst Kirchsteiger: Ernst Sauvignon Blanc Chardonnay, Ernst Utvalda Från Toscana samt Ernst Mousserande
  • Per Gessle: The Per Gessle Selection Sommartider Vitt samt The Per Gessle Selection Furet
  • Leif G.W. Persson: GW:s Bubbel Blanc de Blancs Brut, GW:s rosa, GW:s vita, GW:s röda
  • Fredrik Eklund: High Kick Rosé
  • Charlotte Perrelli: Charlotte Perrelli Mil & Uma Noites

Foto: TT