Kalvstek med frästa bönor och basilikakräm

Kalvstek med frästa bönor och basilikakräm.

Saftig stek med krispiga bönor, frisk basilikakräm och kryddig klyftpotatis. Finns det fettkappa på köttet, behåll gärna den.
08 augusti, 2018

4 personer

Kalvstek:

1 kalvstek, ca 1,2 kg

salt

färskmald svartpeppar

Klyftpotatis:

700 g fast potatis

2 msk olivolja

1/2 msk fänkålsfrön

salt

färskmald svartpeppar

Frästa bönor:

500 g gröna bönor

1 knippe primörmorötter

2 schalottenlökar

1 msk olivolja

salt

färskmald svartpeppar

Basilikakräm:

3 dl lätt crème fraiche

1 citron, rivet skal

1 kruka basilika

flingsalt

färskmald svartpeppar

Gör så här:

  1. Putsa kalvsteken och snitta fettkappan, om den är kvar. Stek i olja i stekpanna med fettkappan neråt tills den är gyllene, stek sedan köttet på alla sidor 1–2 minuter tills du får en fin yta. Sätt steken på ett ugnsgaller, med en bakplåtspappersklädd plåt under. Krydda rikligt med salt och peppar och stek i ugnen på 180° i cirka 25 minuter, till 50° innertemp. Låt vila i 20 minuter innan den skärs upp.
  2. Skrubba potatisen och skär i klyftor. Mortla fänkålsfrön. Lägg potatisen på bakplåtspappersklädd plåt, ringla över olja och krydda med fänkål, salt och peppar. Tillaga i ugnen i 30 minuter tillsammans med köttet.
  3. Skölj och snoppa bönorna. Skrubba morötterna och strimla dem. Skala löken och finhacka. Fräs löken i olja i stekpanna tills de är genomskinliga, men utan att de tar färg. Lyft ur pannan. Tillsätt bönorna och morötterna och låt de steka med tills de mjuknat. Rör ihop bönor, morötter och lök. Krydda med salt och peppar.
  4. Rör ihop crème fraiche med finrivet citronskal, smaka av med salt och peppar. Finhacka basilikan och rör ner det i dressingen.
  5. Strö flingsalt över köttet och servera med potatisen och tillbehör.
Kalvstek med frästa bönor och basilikakräm.

Kalvstek med frästa bönor och basilikakräm.

Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Columbus Leth