Udonnudlar med misobuljong och tempura

Udonnudlar med misobuljong och tempura.

Kalla vetenudlar, het buljong, nudeldipp och krispigt friterade grönsaker och tofu! Nudlarna dippas antingen i den heta buljongen eller i dippsåsen.
10 februari, 2017

4 personer

Tid: 45 minuter

Dipp:

2 msk risvinäger

2 msk mirin

2 msk japansk soja

2 msk koreansk chilipasta

Misosoppa:

1 liter vatten

1 tsk dashipulver

4 msk misopasta

2 salladslökar (strimlade)

4 tsk wakamealger

Tempura:

200 g späda minimorötter

250 g späda gröna sparrisar

1/2 pkt haricots verts (150 g)

1 paket silkestofu (350 g)

1 liter neutral raps- eller solrosolja

1 kallt ägg

2 1/2 dl iskallt mineralvatten

1 dl vetemjöl

1 dl maizenamjöl

5 dl panko (japanskt ströbröd)

Till servering:

2 tsk rostade sesamfrön (gärna vita och svarta)

250 g udonnudlar

2 späda pakchoi (halverade)

flingsalt

Gör så här:

Rosta sesamfrön i torr stekpanna, låt svalna och lägg åt sidan till servering. Blanda vinäger, mirin, soja och chilipasta. Koka upp vatten med dashipulver och misopasta. Håll varmt tills servering. Lägg salladslök i 4 skålar tillsammans med wakamealger. Skölj grönsakerna och låt rinna av på kökshandduk. Skär tofun i stora tärningar. Värm oljan till 180°. Vispa ihop ägg, mineralvatten och mjöl. Doppa grönsaker och tofu i smeten och rulla sedan i panko. Fritera krispigt gyllenbrunt i den heta oljan och tag upp med hålslev. Låt rinna av på hushållspapper, salta med flingsalt. Koka samtidigt nudlarna enligt anvisning på förpackningen i rikligt med vatten. Lägg i pak choi när det återstår 3 min av koktiden. Häll av och skölj i kallt vatten, låt rinna av i durkslag. Servera de kalla nudlarna med pak choi, misosoppa, tempura och chilidipp. Strö rostade sesamfrön över nudlarna.

Udonnudlar med misobuljong och tempura.

Udonnudlar med misobuljong och tempura.

Av: Tove Nilsson
Foto: Jenny Grimsgård