5 sätt att återanvända kaffesump

Släng inte kaffesumpen. Återanvänd den!

Brukar du slänga kaffesumpen när kaffet är urdrucket? Gör inte det! Sumpen går nämligen att återanvända till mycket. Här får du våra fem bästa tips.
10 juli, 2017

1. Ta bort dålig lukt

Nästa gång du skivat lök eller rensat fisk – gnugga lite kaffesump mellan händerna och skölj så är den envisa doften borta. Dålig lukt i allt från kylskåp till garderober kan också trollas bort: Torka sumpen på en bakplåt, lägg den i en skål och stoppa in i det illaluktande utrymmet. Simsalabim så neutraliseras doften.

2. Trädgårdsmagi

Kaffesump i rabatten ger färggrannare blommor och håller kissnödiga katter borta. Syran i kaffet är poppis bland de nyttiga maskarna, men inte bland skadedjur som sniglar och myror. Lite sump i grönsakslandet kan därför förbättra skörden.

3. Skönhetsmedel

En rejäl kaffeskrubb jämnar ut celluliterna och återfuktar huden. För mildare peelingeffekt, blanda lite kaffesump i duschtvålen. Eller gör din egen ansiktsmask: Mixa sumpen med vad du hittar i köket – avokado, honung eller kanske olivolja och havssalt – smörj in, låt verka en stund och tvätta av.

4. Rengöringsmetod

Gnid lortiga kastruller och stekpannor med lite kaffesump på en trasa så försvinner smutsen. Kaffesump + diskmedel = enklaste sättet att rengöra trånga flaskor och vaser där diskborsten inte kommer åt; bara blanda, skaka och skölj ur.

5. Slipp halkan

I stället för att salta, strö torkad kaffesump över isiga gångbanor. Syran hjälper på ett miljövänligt sätt till att smälta isen.

Läs också: 15 smarta sätt att använda kaffefilter

Kaffefilter går att använda till mycket mer än bara kaffe. Foto: Shutterstock

Kaffefilter går att använda till mycket mer än bara kaffe. Foto: Shutterstock

Av: Anna Lundegårdh

Källor: Buzzfeed, Familjeliv, Yankeemagazine, Leva & Bo