Julskinka med kardemumma- och senapsgriljering
- AvLena Söderström
Ingen jul utan skinka! Vad sägs om att testa en ny griljering? Vi gör den med smak av kardemumma och senap.
Julskinka med kardemumma- och senapsgriljering
Kardemummaskorpor ger extra krydda till griljeringen.
1 skinka
Tid: 25 minuter
Du behöver:
2 kilo kokt julskinka
Griljering:
1 äggula
3 msk svensk senap
1 msk dijonsenap
3 msk rörsocker
1 msk potatismjöl
4 skorpor, med smak av kardemumma
Garnering:
2 blad färsk grönkål
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Lägg skinkan på ett ugnssäkert fat med bakplåtspapper. Skär bort svålen, men lämna gärna en fettkant.
- Griljering: Blanda äggula, senap, socker och siktat potatismjöl till en jämn smet. Finriv skorporna.
- Klicka ut griljeringen i mitten på skinkan och bred ut den i ett jämnt lager. Sikta över skorpmjölet.
- Sätt in skinkan mitt i ugnen. Griljera tills skinkan blivit gyllene, 10–15 minuter. (Passa noga så att den inte blir bränd.) Ställ skinkan kallt att svalna snabbt och förvara kallt till serveringen.
- Skär skinkan i fina skivor inför serveringen. Garnera med grönkålsblad.
Foto: Lena Söderström
