Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Kola, fudge och tryffel på Baileys är det enda godiset du behöver i jul

12 dec, 2017 
AvJoel Linde
Här är de enda recepten du behöver till julbaket i år. Fudge, tryfflar och kola med smak av Baileys!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Gillar du Baileys? Gillar du godis? Gillar du att baka? Då har du hittat till himmelriket!

Baileys har tillsammans med konditorn Tea Malmegård tagit fram recept på kola, fudge och tryfflar – och de är inte särskilt svåra att göra! Det här är det enda julbaket vi behöver i år!

Så här bakar du ditt eget julgodis med Baileys:

Kola, 50 st. (Innehåller alkohol)

Recept på kola med smak av Baileys

100g smör

150g vispgrädde (1,5 dl)

225g råsocker

280g ljus sirap (2 dl)

150g Baileys (1,5 dl)

10g kakao (knappt 2 msk)

1 nypa salt

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Gör så här:

1. Koka upp alla ingredienser utom salt till 125 grader, rör emellanåt med en träsked.

2. Tillsätt saltet, rör runt och häll i form täckt med bakplåtspapper. Låt svalna i rumstemperatur.

3. Skär och packa i papper dagen efter. Förvara i rumstemperatur.

Fudge, 40 st. (Innehåller alkohol)

Recept på fudge med smak av Baileys

250g kondenserad mjölk

150g Baileys (1,5 dl)

650g vit choklad

200g hasselnötter

1 nypa salt

Gör så här:

1. Smält chokladen försiktigt i mikrovågsugn eller i ett vattenbad.

Annons

2. Värm kondenserad mjölk och Baileys försiktigt i en kastrull och häll över chokladen.

3. Vänd i nötter och salt och häll i en ugnsform täckt med bakplåtspapper.

4. Låt sätta sig över natten i rumstemperatur eller 1 timme i kylen. Skär fina bitar och förvara svalt.

Tryfflar, 40 st. (Innehåller alkohol)

Chokladtryfflar med Baileys

150g mjölkchoklad

100g mörk choklad

100g vispgrädde (1 dl)

110g Baileys (1,1 dl)

50g smör

50g fast honung

1 nypa salt

Till rullning

200g ljus choklad

200g kakao

Gör så här

1. Smält mjölkchokladen och den mörka chokladen tillsammans i ett vattenbad.

2. Värm upp grädde, honung och Baileys i en kastrull och slå över chokladen. Ta av kastrullen från plattan och mixa ihop med en stavmixer.

Annons

3. Tillsätt smör och salt och mixa tills du har en slät smet.

4. Häll över i en ren bunke och förslut med exempelvis plastfolie. Sätt i kylen i 2 timmar.

5. Rulla kulor av tryffelmassan och sätt i frysen.

Till rullning

1. Smält chokladen i ett vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugn.

2. Ta fram de kalla tryfflarna, en bunke med smält choklad och en bunke med kakao. Lägg i lite choklad i handen och rulla 3-5 tryfflar i handen tills de är helt täckta i choklad. Släpp dem i bunken med kakaon tills de är täckta med ett lager med kakao. Repetera tills alla tryfflar är täckta med choklad och kakao.

För dig som vill baka tillsammans med konditorn som tagit fram recepten, finns även Baileys Treat Factory som håller öppet den 16 och 17 december i Stockholm.

Lycka till med baket och god jul!

Läs också:

Så gör du supergott julgodis – på bara två ingredienser

Julgodis: Baka sötaste snögubben av vit choklad och lime

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons