5 mysiga jultips från Ernst Kirchsteiger

Jul med Ernst Kirchsteiger. Foto: Cecilia Möller/TV4

Ernst Kirchsteiger är alltid aktuell till jul. Ingen kan väl förena mat, dekorationer och stämning som han så att det blir så där alldeles vansinnigt mysigt!
07 december, 2017

Sommaren 2017 tog sig Ernst Kirschsteiger an en villa vid Hjälmarens södra strand i Åsbyviken utanför Örebro. I säsongspremiären av Jul med Ernst på TV4 återvänder han dit för att ge huset en julskrud.

Förutom att fixa i ordning huset inför julfirandet bjuder han på massor av matlagning, bland annat visar han hur man stoppar korv och gör sin egen mandelmassa.

Vad betyder julen för dig?

– Det är årets fest och för mig som gillar julen är det härligt att få en enormt lång jul. Min varar ju i månader i och med att tv-programmet spelas in i god tid före jul.

Vilket är det finaste julpyntet?

– Jag kommer inte förbi det faktum att allt som har med liv att göra – blommor, äpplen, grenar och kottar är det vackraste. Julen behöver inte vara pompös och glittrig utan kan även vara sinnlig, liten och väldigt naturbunden.

Ernst 5 julfavoriter:

  • Fokusera inte alltför mycket på 24, 25 och 26 december och plocka alla poängen under de dagarna, utan fira under hela advent. Förhoppningsvis blir det mindre stress om julen sprids ut lite.
  • Bjud in till opretentiöst julmys kring advent. Krydda upp lite rödvin och ät skurna pepparkakor med ädelost, eller en av mina favoriter – med tryffelsmör.
  • Dekorera julbordet med ätbara saker som blomkål som ligger i mossa, kronärtskockor eller kål. Äggskal i den nästan beige färgen mot det röda hos nypon ger så mycket stämning så det inte är klokt! Så ta av det vardagliga och gör något vackert av det.
  • Det får gärna vara lite ekologi med i dekorationerna. Ätbara saker kan ju sedan bli mat år hästarna eller rådjuren eller i alla fall kompost.
  • Blommor av alla de slag är härliga till jul: hyacinter, de nya roliga sorterna av amaryllis och iskonvaljen – den är blyg och försiktig men herregud, när den blommar betyder den nästan allt!

Årets säsong av Jul med Ernst, den tionde i ordningen, sänds i tre avsnitt med premiär torsdag 7 december klockan 20:00 i TV4. Avsnitt två visas 14 december och avsnitt tre 21 december.

Recept: Lättlagad meny av Ernst Kirchsteiger

Jul med Ernst Kirchsteiger. Foto: Cecilia Möller/TV4

Jul med Ernst Kirchsteiger. Foto: Cecilia Möller/TV4