Jul med Ernst 2018 – ett generöst julbord

Jul med Ernst 2018 – ett generöst julbord

Vad vore julen utan Ernst Kirschsteiger? Mästaren av julmys. Årets säsong av Jul med Ernst är ett generöst julbord med allt från salta tilltugg till söta munsbitar.
03 december, 2018

I årets säsong av Jul med Ernst tar Ernst Kirchsteiger med oss till det vackra Sjömagasinet på Saxå herrgård för att skapa en sagolik jul full av lantliga traditioner och överraskningar.

Ernst lagar senap, griljerar julskinka och visar hur tittarna med enkla medel kan ordna julstämning i hemmet. Dessutom får vi höra berättelsen om tomten som böndernas samvete.

– Det känns väldigt kul att fira jul i Sjömagasinet. Bara byggnaden i sig inspirerar och hjälper till att skapa en riktigt vacker jul, säger Ernst Kirchsteiger.

Vad betyder julen för dig?

– Det är årets fest och för mig som gillar julen är det härligt att få en enormt lång jul. Min varar ju i månader i och med att tv-programmet spelas in i god tid före jul.

Vilket är det finaste julpyntet?

– Jag kommer inte förbi det faktum att allt som har med liv att göra – blommor, äpplen, grenar och kottar är det vackraste. Julen behöver inte vara pompös och glittrig utan kan även vara sinnlig, liten och väldigt naturbunden.

5 jultips från Ernst Kirchsteiger:

  • Fokusera inte alltför mycket på 24, 25 och 26 december och plocka alla poängen under de dagarna, utan fira under hela advent. Förhoppningsvis blir det mindre stress om julen sprids ut lite.
  • Bjud in till opretentiöst julmys kring advent. Krydda upp lite rödvin och ät skurna pepparkakor med ädelost, eller en av mina favoriter – med tryffelsmör.
  • Blommor av alla de slag är härliga till jul: hyacinter, de nya roliga sorterna av amaryllis och iskonvaljen – den är blyg och försiktig men herregud, när den blommar betyder den nästan allt!
  • Dekorera julbordet med ätbara saker som blomkål som ligger i mossa, kronärtskockor eller kål. Äggskal i den nästan beige färgen mot det röda hos nypon ger så mycket stämning så det inte är klokt! Så ta av det vardagliga och gör något vackert av det.
  • Det får gärna vara lite ekologi med i dekorationerna. Ätbara saker kan ju sedan bli mat år hästarna eller rådjuren eller i alla fall kompost.

Årets säsong av Jul med Ernst, den elfte i ordningen, sänds i tre avsnitt med premiär torsdag 6 december klockan 20:00 i TV4, TV4 Play och C More. Avsnitt två visas 13 december och avsnitt tre 20 december.

Recept: Lättlagad meny av Ernst Kirchsteiger

Vem vill inte fira jul med Ernst Kirschsteiger?

Vem vill inte fira jul med Ernst Kirschsteiger? Foto: Jesper Olsson/TV4