Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Jordgubbspaj med jordgubbs- och mangosalsa

19 apr, 2022 
AvRedaktionen ELLE
Recept på jordgubbspaj med jordgubbs- och mangosalsa
Jordgubbspajen med jordgubbs- och mangosalsa gräddas i en vackert rosa pajdeg. Lite tidskrävande att göra men ack så värt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommarBrand logo
3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommar

Jordgubbspaj med jordgubbs- och mangosalsa

Festens fina final! Görs extra vacker genom att pajskalet stansas ut med hjälp av kakformar. Salsan till är god till det mesta – även grillat!

Avsluta middagen med en jordgubbspaj med jordgubbs- och mangosalsa

12 bufféportioner

Du behöver:

20 g frystorkade jordgubbar
100 g (drygt 1 dl) rörsocker
300 g (5 dl) vetemjöl
½ tsk salt
175 g kallt smör + lite till formen
1 ägg

Fyllning:

100 g mandelmassa
100 g socker
100 g mjukt smör
1 dl jordgubbssylt
2 stora ägg
2 msk vetemjöl

Jordgubbssalsa:

500 g färska jordgubbar
1 mogen mango
1 msk flytande honung
½ dl citronsaft
1 näve färsk mynta

Garnering:

3 msk frystorkade jordgubbar

Gör så här:

  1. Rosa pajdeg: Mixa frystorkade jordgubbar med socker i en mixer. Blanda rosa socker med vetemjöl och salt i en skål. Smula ner smör med fingrarna. Tillsätt ägg och samla snabbt ihop degen. Ställ in degen i kylen.
  2. Fyllning: Rör ihop mandelmassa, socker och smör. Rör ner sylten. Tillsätt äggen och till sist mjölet och rör ihop det hela väl.
  3. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut hälften av pajdegen på ett mjölat bord och lägg den i en smord pajform. Bred ut fyllningen på botten av pajen.
  4. Kavla ut resterande del av degen och stansa ut den i små hjärtan eller liknande. Bred ut dem ovanpå fyllningen.
  5. Grädda pajen i ugnen i cirka 25 minuter. Låt pajen svalna på galler.
  6. Jordgubbssalsa: Skölj och snoppa jordgubbar och skär dem i små tärningar. Skär skalet på mangon och skär mangoköttet i små tärningar. Blanda jordgubb och mango med honung och citronsaft. Hacka myntabladen grovt och vänd ner dem i salsan.
  7. Garnering: Pudra pajen med frystorkade jordgubbar och servera pajen med jordgubbssalsan.

Recept och foto: Skovdal Nordic

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons