Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Jordärtskockssoppa med 63° ägg

10 nov, 2014 
AvRedaktionen
Jordärtskockssoppa med 63° ägg.
63° ägg blir härligt krämiga eftersom vitan och gulan får nästan samma konsistens. Men tycker du det verkar krångligt eller riktigt har tid att göra dem, går det bra att ersätta dem med pocherade ägg.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

6 personer

Tid: 2 timmar

Ingredienser:

4 ägg

800 g jordärtskocka (skrubba dem noga, skala 1/3 av jordärtskockorna och spara skalet)

olivolja

7 dl mjölk

6 dl vatten

2 msk koncentrerad kycklingfond

1/2 msk soja

salt och peppar

matolja, till fritering

Gör så här:

Börja med äggen. Använd en stor kastrull och fyll den med vatten, lägg en ångkoksinsats i stål på botten eller lägg en rostfri sil i kastrullen och ta fram en kökstermometer. Värm vattnet till 63° och lägg försiktigt ner äggen, så att de ligger på ånginsatsen eller i silen. Detta gör att äggen kommer upp något och inte utsätts för den direkta värmen från spisen. Kontrollera hela tiden att vattnet håller 63°. Ett tips är att ha kallt vatten vid sidan om, så att man kan tillsätta det om det blir för varmt. Värm äggen i 60 minuter. Ta sedan upp dem och spola med kallt vatten.

Sätt ugnen på 220°. Hetta upp matoljan och fritera skalen i olja tills de är krispiga. Fiska upp med hålslev, låt rinna av på papper.

Annons

Dela jordärtskockorna på mitten, både de skalade och de oskalade. Lägg dem på en plåt, ringla över lite olivolja och flingsalt. Rosta i ugnen cirka 25 minuter tills de är mjuka och gyllenbruna. Koka upp mjölk och kycklingfond under tiden jordärtskockorna står i ugnen.

Mixa de rostade jordärtskockorna tillsammans med den varma mjölken och kycklingfonden, så att du får en helt slät soppa. Om den fortfarande är bitar av kvar jordärtskockorna kan man avsluta med att sila soppan. Tillsätt sojan och smaka av med salt och peppar.

Knäck försiktigt äggen i små skålar, finns det fortfarande en del av vitan som fortfarande är lite lös, ta försiktigt bort den. Häll upp soppan i skålar, lägg försiktigt i äggen, toppa med de friterade skalen och lite salt och peppar.

Jordärtskockssoppa med 63° ägg.
Jordärtskockssoppa med 63° ägg.

Av: Caroline Dafgård
Foto: Christina Sundien

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons