Vinnaren av Hela kändis-Sverige bakar: "Får väl öppna bageri"

05 jun, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
Det blev skådespelaren Johan Östling som vann "Hela kändis-Sverige bakar 2017". Men det var nära att han knäcktes i finalutmaningen som gick ut på att baka orientaliska tilltugg. "Herregud, couscous har ju precis kommit till Värmland!", säger han i programmet.
Annons
Hela kändis-Sverige bakar 2017. Foto: Andreas Lundberg/TV4
Hela kändis-Sverige bakar 2017. Foto: Andreas Lundberg/TV4

När det blev dags för final i ”Hela kändis-Sverige bakar” i TV4 stod det till en början mellan fyra glada amatörbagare – musikproducenten Anders Bagge, dansaren Cecilia Ehrling Danermark, skådespelaren Johan Östling och curlingstjärnan Anette Norberg.

Men redan efter det första momentet – som innebar att skapa en tårta som symboliserade höjdpunkten i de tävlandes karriär – fick en av dem kasta in handduken.

Det blev Anders Bagge, vars fänkåls- och havtornstårta med maräng inte riktigt föll juryn i smaken. Men musikproducenten hängde inte läpp för det.

Annons

– Det var helt rätt beslut. Ni skulle skickat hem mig första dagen, säger han i programmet.

”Jag mår inte så bra just nu”

I det andra momentet gällde det för de tre kvarvarande deltagarna att tänka utanför boxen och göra tre små orientaliska och söta tilltugg – en fylld dadel, en müslibar och en chokladmedaljong – och smaksätta dem med kryddor som kanel, saffran, kardemumma och kryddnejlika.

Uppgiften fick skådespelaren Johan Östling att svettas.

– Tårtan gick ju kalasbra, där kände jag mig jättetrygg. Och så kommer det här och det är absolut inte i min ”comfort zone” alls. Jag mår inte så bra just nu, kan jag berätta, säger han i programmet medan han flänger mellan stationerna i tävlingsköket.

Och värre skulle det bli.

– Om jag har sagt att jag har varit stressad förr så har jag ljugit, det kan jag tala om. Nu är det fullständigt kaos! Det ska göras tre grejer på en gång och sen ska det smaksättas orientaliskt, och jag vet ju inte vad det är. Herregud, couscous har ju precis kommit till Värmland!

Annons

Framtida klassiker

Men trots den kaotiska stämningen, faller Johans små smakbitar domarna Birgitta Rasmusson och Johan Sörberg i smaken. Det blir visserligen en jämn kamp mellan de tre finalisterna, men till sist står Johan Östling som ensam vinnare.

– Den person vi har utsett till vinnare har från dag ett skapat klassiska bakverk med personlig prägel. Väldigt bra teknik, hantverket har lyst igenom och det har varit fullt fokus hela tiden. Vi tror också att vinnaren har bakat bakverk som kan bli framtida klassiker, säger Johan Sörberg när han läser upp motiveringen.

Johan Östling börjar jubla när han får veta att han tagit hem vinsten.

– Jag är så fantastiskt glad. Jag har fått en väldigt mycket större tilltro till mig själv. Jag blir så glad över att på ett genuint sätt få lära känna nya människor, de är görgoa!

”Får väl öppna bageri”

Johan Östling är kanske mest känd för sin roll som pojkvännen Ola i komediserien ”Ack, Värmland”, och har även medverkat i en rad filmer. Men som liten ville han bli bagare och i vuxen ålder har han gett ut flera barnböcker om bakning. Nu har han fått blodad tand.

Annons

– Jag är så fantastiskt lycklig. Jag får väl öppna ett bageri nu då! säger han i programmet.

Också hans konkurrenter i finalen tycker att Johan är en värdig vinnare.

– Jag är så otroligt glad för Johans skull och att det var han som vann. Han är en underbar person och han har verkligen varit bäst de här dagarna, så det är väldigt välförtjänt, säger Anette Norberg.

Förutom äran som Sveriges bästa kända hemmabagare, vinner Johan också 50 000 kronor att skänka till välgörenhet. Dessutom får han ett bakverk uppkallat efter sig på Taxinge slott, där programmet spelas in.

Tidigare vinnare i ”Hela kändis-Sverige bakar”:

  • 2014: Längdhopparen Erica Johansson
  • 2015: Operasångaren Rickard Söderberg
  • 2016: Artisten Gladys del Pilar

Tidigare vinnare i ”Hela Sverige bakar”:

  • 2012: Christina Gyllner
  • 2013: Caroline Ahlqvist
  • 2014: Alexandra Larsson
  • 2015: Linus Larsson
  • 2016: Shireen Selfelt
Anders Bagge. Foto: Fredrik/Fictional Room/TV4
Anders Bagge. Foto: Fredrik/Fictional Room/TV4
Annons