Johan Backeus är Årets Kock 2017 - se de vinnande rätterna här!

Johan Backeus är Årets Kock 2017 - se de vinnande rätterna här!

Johan Backeus har utsetts till Sveriges bästa kock i tävlingen Årets Kock 2017 som som avgjordes under torsdagen. Johan är verksam på Aveqia i Stockholm.
03 februari, 2017
Johan Backeus är Årets Kock 2017! Foto: Madeleine Landley

Johan Backeus är Årets Kock 2017! Foto: Madeleine Landley

Under hela dagen har det förberetts gastronomisk mat i världsklass i tävlingsköken inne i Malmö Arena. De åtta finalisterna har skalat, hackat, halstrat, bräserat, kokt och sauterat – allt för att imponera på de tre olika jurys som skulle fatta det svåra beslutet.

Och bäst av alla lyckades Johan Backeus, 31 år från Sundsvall men verksam på Aveqia i Stockholm.

– Jag är knäsvag och har tårar i ögonen, säger han direkt efter att det står klart att han tagit hem titeln.

Det här var fjärde gången Johan Backeus deltog i Årets kock. Tidigare har han som bäst tagit sig till en andraplats. Att nu få guldmedaljen runt halsen av ingen mindre än prins Carl Philip är därför extra speciell.

Johan Backeus och prins Carl Philip. Foto: Madeleine Landley

Johan Backeus och prins Carl Philip. Foto: Madeleine Landley

Redan klockan ett på torsdagen var det dags för den första av finalisterna att presentera sin första rätt, och sedan följde de andra i tät följd. De 27 jurymedlemmarna serverades  läckra och snillrika små rätter som tartar på rödbeta, falsk kaviar gjord av belugalinser, gransyltade hjortron och andra godheter. Det första momentet i tävlingen bestod nämligen i att komponera fem små vegetariska rätter. Det här var första gången det fanns ett helvegetariskt moment i tävlingen.

– I år har jag gjort det betydligt lättare än tidigare år. Även om det var tekniskt svårare var rätterna enklare. Inte så mycket grejer på rätterna, utan kanske fyra till fem ingredienser per rätt, berättar Johan.

Även om ingenting var avgjort före hans namn lästes upp, hade Johan Backeus en bra känsla säger han.

– Jag har gjort precis som jag skulle. Jag tyckte jag fick till en jävligt god sås och tänkte att jag nog måste ligga på topp tre. Men allihopa är ju jätteduktiga.

Johan Backeus rätter:

1. Purjolök, persilja och pepparrot

2. Fänkål, gurka och ostronblad

3. Ägg, blomkål och tryffel

4. Potatis, ängssyra och rökt tång

5. Svamp, krasse och hasselnöt

Fem små vegetariska rätter av Johan Backeus.

Fem små vegetariska rätter av Johan Backeus.

Dagens andra moment bestod i att komponera en rätt med huvudingrediensen som bestämts på förhand – skånsk fasan. Jurymedlemmarna fick smaka alla möjliga och omöjliga varianter av fågeln, på tallrikarna fanns bland annat tillbehör som rökt fasanhjärta och kroketter av fasanlår. Efter att ha ätit sig igenom samtliga rätter hade juryn överläggning innan det slutliga resultatet var klart.

Juryns motivering till vinnaren löd: ”Vinnaren har lyckats exceptionellt bra att skapa väl utvecklade rätter med balanserade smaker, god finish och prov på tekniskt kunnande. Rätterna ger en god eftersmak som dröjer sig kvar länge i munnen.”

Johan Backeus finalrätt med fasan.

Johan Backeus finalrätt med fasan.

Nu ska han fira tillsammans med sin familj och flickvän.

– Jag hoppas att jag får lite tid tillsammans med henne nu och bara får krama om henne. Hon har ju jobbat lika hårt som jag för det här. Hon har gjutit formar, snickrat, putsat fasanben och fixat med allt möjligt.

Att vinna Årets kock är ingenting man gör i en handvändning. Johan Backeus har förberett sig för tävlingen länge.

– Ja, hela livet känns det som. Redan när jag sökte in första gången 2012 fick jag blodad tand. Man har anpassat livet efter det här nästan, även om det kan låta konstigt. I juli började jag fundera på rätterna, i september skickade jag in recepten och sen har tiden gått jättesnabbt och nu står man bara här.

Vad var svårast i dag?
– Jag gjorde det enklare i år än tidigare i år så jag hade tid i dag. Jag tyckte inget direkt var svårt och jag hade en sjukt bra commis till hjälp också.

Vad var roligast?
– Det är när man har skickat ut allt och det har gått bra och man inte känner att man har gjort någon besviken. Jag gjorde inga stora misstag i dag.

Markus Aujalay var en av jurymedlemmarna. Foto: Madeleine Landley

Markus Aujalay var en av jurymedlemmarna. Foto: Madeleine Landley

Bland jurymedlemmarna fanns flera tidigare vinnare och riktiga stjärnkockar, bland annat Markus Aujalay, känd bland annat från tv-programmet Mästerkocken.

– Det har varit en fantastisk dag och tävling. Det är härligt att sitta på andra sidan och bedöma smakerna och eftersom jag varit med och bestämt tävlingsmomenten är det roligt att se hur de har tolkat dem, säger han.

Både fasan som råvara och det helvegetariska momentet är helt nytt för tävlingen.

– Vi vet att fasan är en svår råvara, men vi ville ha med något skånskt eftersom vi är i Skåne nu.

Överlag har det varit jämt mellan deltagarna i årets upplaga, säger han.

– Det är klart att det är jämt däruppe i toppen.