Jill Johnson om sin passion för mat – och dess samspel med musiken!

13 januari, 2015

Vill du skriva låtar lika bra som Jill Johnson? Testa hennes jordgubbssallad – en av rätterna i hennes kokbok med country-mat från Nashville.

I Elle Mat & Vin nr 7/2014 frågade vi Jill om förhållandet mellan hennes kärlek för både mat och musik och fick tips på goda rätter, drycker och restauranger. Om du inte prenumererar eller köper tidningen så får du intervjun här!

Av: Jenny Norberg

Namn: Jill Johnson
Ålder: 41 år.
Familj: Man och tre döttrar, varav den äldsta är Håkans.
Bor: Utanför Borås.
Gör: Artist, låtskrivare.
Övrigt: Kokboken Country cooking  med tillhörande album (Massolit förlag) kom ut i höstas.

Beskriv Nashville-maten med tre ord.

– More is more!

Vilken är den bästa maten att skriva låtar till?

– Det är en strawberry field salad! Utan tvekan.

strawberry salad_30A3381
Strawberry field salad. Recept finns längre ner i artikeln.

… och tvärtom, vilken är den bästa låten att laga mat till?

– You ain’t got a prayer, det är just nu min favoritlåt och den finns på albumet som kommer med boken. Den är skriven åt mig av mina närmaste låtskrivartjejer.

Är det dem som du har tjejkvällarna ”Bitch and whine” med?

– Ja, Bitch and whine grundades av min bästa väninna Liz Rose och hennes närmaste låtskrivarvänner. Jag blev inbjuden i gruppen för 10 år sedan. Bitch and whine är precis vad det låter, vi är bitches som gnäller, snackar, tömmer och viktigast av allt – dricker vin! Och så äter vi kopiösa mängder god mat.

9789187785078_Country_Cooking_med_Jill_CMYK
Omslaget till kokboken Country Cooking med Jill i Nashville.

Och nu har det blivit kokbok, med rätter bland annat från dessa träffar. Vilket är ditt absoluta favoritrecept ur boken?

– Tortilla soup, för att det är en gedigen rätt där man gör en egen buljong genom att koka sin höna själv, och för att den har sting. Jag gillar stark mat. Även för att barnen kan vara med att klippa tortilla-strimmorna. Soppan fungerar lika bra till vardags som till fest. Det är också den rätten som jag gör mest när jag är i Nashville.

tortilla soup_30A9736
Tortilla soup. Bästa receptet ur Jills kokbok – enligt Jill själv!

Ja, du bor ju delar av året i Nashville, vilken är din favoritrestaurang där?

– Merchants downtown, men springer ofta på PF Chang som är en amerikaniserad kinakedja. Jag vet vad jag får och det smakar fantastiskt varje gång, och det hinns med mellan låtskrivarpassen. Jag äter helst orange peel chicken.

merchants_30A3420
Skönaste barhänget finns på Merchants i Nashville.

Och när du är hemma i Sverige, var äter du helst då?

– Hotell Lydmars restaurang i Stockholm är en favorit. Främst för att maten alltid smakar fantastiskt och men också för att de serverar mat till efter midnatt, vilket är magiskt för mig som ofta spelar till sent på kvällen.

Vilken är din matfilosofi?

– I köket är jag en riktig periodare. Det kan växla mellan allt från grillat till långkok. Och så dyrkar jag grönsaker i alla former. Jag väljer i första hand KRAV-märkt, ekologiskt och närproducerat. Det känns viktigt för mig.

Vad köper du alltid med dig hem till Sverige i matväg från Nashville?

– Galet nog svartpeppar och vid ett tillfälle har jag köpt med mig en djupfryst oxfilé, men det skäms jag nästan för att berätta (skratt!).

Favoritdryck på dagen…?

– Vatten morgon – och kväll.

… och på kvällen?

– Bubbel, som André Clouet Grande Rèserve och vinet Cantina Zaccagnini är en favorit. Whisky är också gott, helst Grant’s.

drycker jill johnson
Favoritdryckerna.

Förrätt eller efterrätt?

– Efterrätt, marängswiss är favoriten!

Vad har du alltid i ditt skafferi och kylskåp?

– Fetaost och olivolja

Bästa kryddan?

– Som sagt, jag gillar stark mat. Så jag svarar chili.

Favorit i köket?

– Min kaffebryggare från Philips.

Vilket är ditt bästa matminne?

– Mitt bästa matminne är en chicken caserolle, som i och för sig är en ganska enkel maträtt – men som tröstade mig under första tiden i Nashville när jag var ensam och blev hembjuden till två tjejer som jag fick bo hos. Jag åt den rätten varje dag i en vecka!

chicken casserole_30A9254
Chicken casserole – god tröstmat!

strawberry salad_30A3381

Recept! Strawberry fields salad från Merchants.

Vispa ihop en vinägrett av 1 dl olivolja med 2 msk balsamvinäger, 1 tsk flytande honung och 1 krm salt. Skiva 1 liten rödlök, krama skivorna med rena händer så de blir mjuka. Rensa 1/2 liter jordgubbar och skär i bitar, blanda med spenaten och salta och peppra. Smula över 200 g get- eller fårost och skeda över salladen. Toppa med nystekt lax eller kyckling.